Почиње реконструкција трећег павиљона СЦ “Никола Тесла”: Студентске собе биће као хотелске

Данијела Бајић
Почиње реконструкција трећег павиљона СЦ “Никола Тесла”: Студентске собе биће као хотелске

БАЊАЛУКА - Нова столарија, намјештај, картице умјесто кључева и одвојена купатила само су дио онога што ће бити обухваћено реконструкцијом трећег павиљона Студентског центра “Никола Тесла” у Бањалуци, а све захваљујући донацији Србије.

Овај павиљон, који су користили војници још прије Отаџбинског рата, није такнут деценијама, због чега ће милион евра за реконструкцију, колико је обећао предсједник Србије Алекесандар Вучић приликом недавне посјете Бањалуци, и те како добро доћи.

Директор Студентског центра “Никола Тесла” Драгослав Топић рекао је да пројектну документацију за реконструкцију трећег павиљона приводе крају, након чега ће услиједити тендерска процедура.

- Имајући у виду да је ријеч о великом новцу, не вјерујем да ће тендер бити окончан и радови почети до краја године. Највјероватније ћемо ићи на отворене међународне поступке који знају да трају и до четири-пет мјесеци - казао је Топић за “Глас Српске”.

Додао је да је, осим нове столарије и намјештаја, у плану комплетна реконструкција ходника, стубишта и соба, које ће имати посебна купатила, што раније није био случај.

- Под овом реконструкцијом подразумијева се и проширивање читаонице, која се налази у приземљу павиљона. Свакако ћемо радити санацију и адаптацију соба за студенте са посебним потребама - истакао је Топић.

Према његовим ријечима, иде се на модернији систем са видео-надзором комплетног објекта, док ће се за улазак у собу умјесто кључева студенти користити картице, као што се то ради у хотелима, како би све било под контролом. Овај објекат, који је прегазио зуб времена, велику штету претрпио је  и у невремену прије четири године, када је вјетар дигао кров и киша поплавила собе.

- Те године је поправљен кров и окречене су собе, чисто да се створе услови за боравак студента - казао је Топић и додао да у павиљону има мјеста за 350 до 400 студената. 

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић каже да ће милион евра од Србије много помоћи у санацији трећег павиљона, који већ годинама желе и планирају да среде.

- Санацијом трећег павиљона добићемо боље услове за смјештај наших студената - казао је Рајчевић.

Потпредсједник Уније студената Републике Српске Никола Бојић рекао да ће, између осталог, реконструкцијом овог павиљона бити повећан стандард студената како у Бањалуци, тако у цијелој Српској. 

- Станарима трећег павиљона највише смета дотрајала столарија, која је шупља, па чим мало захлади они се смрзавају - казао је Бојић.

Цијене смјештаја

Кад је у питању цијена смјештаја у СЦ “Никола Тесла” у новој академској години, министар Срђан Рајчевић каже да неће бити корекције.

- С обзиром на то да Студентски центар у Бањалуци трпи знатне губитке у пословању због ситуације изазване пандемијом и чињенице да су лица позитивна на вирус корона скоро три мјесеца била смјештена у једном од павиљона, није реално да у овом тренутку причамо о смањењу цијена смјештаја. С друге стране, нема говора ни о повећању цијена - казао је Рајчевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана