Po hljeb idu u susjedne opštine: Rubne lokalne zajednice nemaju osnovne životne uslove

Miloš Vasiljević
Po hljeb idu u susjedne opštine: Rubne lokalne zajednice nemaju osnovne životne uslove

BANjALUKA - Da je vrijeme stalo u nekim opštinama Srpske, najbolje pokazuje podatak da pojedine nemaju ambulantu, mesnicu, pekaru ni banku, što su samo neki od preduslova za normalan život.

I dok veći gradovi muku muče sa parkingom, visokim cijenama i gužvama u saobraćaju, male i nerazvijene opštine sve su praznije, a život stanovnika dodatno otežava činjenica da po osnovne životne namirnice moraju da idu u susjedne opštine.

Takav slučaj je i u Krupi na Uni, kaže za “Glas Srpske” načelnik ove opštine Mladen Kljajić.

- Nemamo pekaru, mesnicu, ni banku, imamo samo dvije prodavnice i kafanu. Teritorija opštine je velika, pa je infrastruktura veliki problem. Stočarstvo i poljoprivreda glavna su zanimanja stanovništva, ali veliki je problem kada ne možete da kupite osnovne potrepštine - kazao je Kljajić.

Prvi čovjek Srebrenice Mladen Grujičić za “Glas Srpske” kaže da je rat u ovoj opštini učinio svoje te da im najviše nedostaje “Banja Guber” koja bi privukla turiste i otvorila nova radna mjesta.

- Nemamo pekaru, mada se može hljeb kupiti u marketima. Bratunac, koji nam je blizu, ima više pekara pa dovoze hljeb. Da bi se otvorila pekara, mora biti kupaca. Sve je manje ljudi, pa je to jedan od razloga zašto niko ne ulazi u ovu priču - rekao je Grujičić i dodao da se nada boljoj budućnosti.

Situacija nije mnogo bolja ni u pojedinim hercegovačkim opštinama, kazao je načelnik Ljubinja Stevo Drapić. Rekao je da u ovoj lokalnoj zajednici daju ljekarima bonus od 500 KM i besplatan smještaj da bi ostali, ali je i to nekad nedovoljno. Kako je kazao, najveći problem je centralizacija, jer stanovnici napuštaju male sredine i idu u veće centre.

- Nedostaje bolji pristup prema nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama. Da bi se popravio njihov status, mora država da se uključi i sačuva male lokalne zajednice. Ne može biti ista plata doktoru i profesoru u maloj opštini i u velikim centrima. Potrebni su benefiti kako bi Ljubinje ostalo živo - rekao je Drapić i dodao da imaju problem sa odlaskom ljekara iz Doma zdravlja.

Načelnica Jezera Snežana Ružičić kaže za “Glas” da je odavno upaljen crveni alarm za opstanak nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština u Srpskoj, iako dodaje da imaju značajnu pomoć vlada Srpske i Srbije kada je infrastruktura u pitanju.

- Moramo da radimo na servisima velikih i malih opština bez kojih je nezamisliva svakodnevica, a prije svega mislim na sektor zdravstvene zaštite. Do 1. jula smo imali ljekara svaki dan, sad zbog manjka ljekara u Domu zdravlja Mrkonjić Grad, u deficitu smo. Dva puta sedmično dolazi ljekar u Jezero na nekoliko sati, što je veoma malo - rekla je Ružičićeva.

Dodala je da je sporan i opstanak jedine apoteke u opštini.

- Dobili smo jednog socijalnog radnika u školi, ali nemamo psihologa, asistente u nastavi, defektologa, logopeda… To su sve problemi zbog kojih male opštine ostaju bez stanovništva i zbog čega se porodice sele u veće centre - rekla je Ružičićeva.

Slične probleme kao u ove četiri lokalne zajednice imaju stanovnici još u najmanje dvadesetak opština širom Srpske.

Vrtić

Prema riječima načelnice Jezera Snežane Ružičić, vrtić koji se gradi od velikog je značaja za tamošnje stanovništvo.

- Upravo gradimo prvi vrtić u Jezeru i to je nešto što raduje i djecu i roditelje. Ranije smo, uz pomoć republičkih institucija, izgradili i  školsku sportsku salu - rekla je Ružičićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana