Perićeva farma svinja i dalje posluje dobro

Srna
Perićeva farma svinja i dalje posluje dobro

ŠAMAC - Inženjer poljoprivrede Nikola Perić (60) iz Obudovca ima savremenu farmu sa 250 svinja sa holandskom tehnologijom, uzgoji do 3.000 prasića, a uz sve to obrađuje 40 hektara zemlje.

Farma je nekada, navodi Nikola, imala 400 svinja i radila je veoma dobro, ali će u budućnosti biti prodata.

Nikola objašnjava da je umoran od posla i razmišlja da sve proda, jer je u godinama kada više ne može da radi kao nekada.

Da bi obezbijedio egzistenciju za svoju četvoračlanu porodicu, Perić je 2000. godine podigao savremenu farmu svinja sa modernom opremom.

"U pitanju je oprema koja omogućava proizvodnju velikog broja krmača. Ako krenemo po sekcijama, izdvojeno je bukarište za krmače, čekalište, tovište, prasilište... Sve su to segmenti koji nam omogućavaju da se uspješno bavimo proizvodnjom", objašnjava Perić.

On navodi da je prije bilo manje proizvodnje, a više potrošača, te da je farma stvorena velikim radom.

"Danas moja farma ima manje svinja, negdje oko 250, a kapacitet je 400 grla. Proizvodim stočnu hranu - imam vlastitu fabriku te hrane. Bavim se i ratarstvom i proizvodimo dobar dio žitarica za potrebe farme", navodi Perić.

On napominje da se ova vrsta proizvodnje isplati, ali da su potrebni znanje i aktivan rad.

"Ja sam inženjer poljoprivrede od 1985 godine. Kada se napravi spoj znanja i savremenih tehnologija, onda to dobro funkcioniše", napominje Perić.

Nikola Perić ima mnoga opštinska i republička priznanja za svoj rad, ali smatra da je najveće priznanje to što je odškolovao sina i kćer na veterini i biohemiji u Beogradu.

"Država je pomagala našu proizvodnju, davala podsticaje, a dobro bi bilo i ubuduće da se to nastavi. Za uspjeh u poslu kojim se bavim ključni su rad i tehnologija", navodi on.

Nikolina farma je u početku bila najveći proizvođač na ovom prostoru, ali ističe da je sada smanjio proizvodnju.

"Proizvodim i prodajem uglavnom na području Repubike Srpske. Kod nas sada postoje pečenjare, a tu su i konzumenti na tradicionalnim slavljima. Sve što se proizvode - to se i potroši", ističe Perić.

On precizira da gaji prasiće do 30 kilograma, a na godišnjem nivou proda do 3.000 grla.

"Sa razlogom sam smanjio proizvodnju. Kao organizator proizvodnje ulazim u starije godine, a moji članovi porodice ne planiraju da nastave ovaj posao", objašnjava Perić.

On najavljuje da će budućnosti, najvjerovatnije, prodati posjed na kojem se odvija proizvodnja svinja.

Ipak, dok god može, Nikola radi. Sada ima i malu farmu ovaca, tridesetak grla, i njima se bavi iz razonode.

 

Perićeva farma svinja i dalje posluje dobro

Proizvodim i prodajem uglavnom na području repubike srpske. Kod nas sada postoje pečenjare, a tu su i konzumenti na tradicionalnim slavljima. Sve što se proizvode - to se i potroši, ističe Nikola Perić iz Obudovca, vlasnik farme svinja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana