Перићева фарма свиња и даље послује добро

Srna
Перићева фарма свиња и даље послује добро

ШАМАЦ - Инжењер пољопривреде Никола Перић (60) из Обудовца има савремену фарму са 250 свиња са холандском технологијом, узгоји до 3.000 прасића, а уз све то обрађује 40 хектара земље.

Фарма је некада, наводи Никола, имала 400 свиња и радила је веома добро, али ће у будућности бити продата.

Никола објашњава да је уморан од посла и размишља да све прода, јер је у годинама када више не може да ради као некада.

Да би обезбиједио егзистенцију за своју четворачлану породицу, Перић је 2000. године подигао савремену фарму свиња са модерном опремом.

"У питању је опрема која омогућава производњу великог броја крмача. Ако кренемо по секцијама, издвојено је букариште за крмаче, чекалиште, товиште, прасилиште... Све су то сегменти који нам омогућавају да се успјешно бавимо производњом", објашњава Перић.

Он наводи да је прије било мање производње, а више потрошача, те да је фарма створена великим радом.

"Данас моја фарма има мање свиња, негдје око 250, а капацитет је 400 грла. Производим сточну храну - имам властиту фабрику те хране. Бавим се и ратарством и производимо добар дио житарица за потребе фарме", наводи Перић.

Он напомиње да се ова врста производње исплати, али да су потребни знање и активан рад.

"Ја сам инжењер пољопривреде од 1985 године. Када се направи спој знања и савремених технологија, онда то добро функционише", напомиње Перић.

Никола Перић има многа општинска и републичка признања за свој рад, али сматра да је највеће признање то што је одшколовао сина и кћер на ветерини и биохемији у Београду.

"Држава је помагала нашу производњу, давала подстицаје, а добро би било и убудуће да се то настави. За успјех у послу којим се бавим кључни су рад и технологија", наводи он.

Николина фарма је у почетку била највећи произвођач на овом простору, али истиче да је сада смањио производњу.

"Производим и продајем углавном на подручју Репубике Српске. Код нас сада постоје печењаре, а ту су и конзументи на традиционалним слављима. Све што се производе - то се и потроши", истиче Перић.

Он прецизира да гаји прасиће до 30 килограма, а на годишњем нивоу прода до 3.000 грла.

"Са разлогом сам смањио производњу. Као организатор производње улазим у старије године, а моји чланови породице не планирају да наставе овај посао", објашњава Перић.

Он најављује да ће будућности, највјероватније, продати посјед на којем се одвија производња свиња.

Ипак, док год може, Никола ради. Сада има и малу фарму оваца, тридесетак грла, и њима се бави из разоноде.

 

Перићева фарма свиња и даље послује добро

Производим и продајем углавном на подручју репубике српске. Код нас сада постоје печењаре, а ту су и конзументи на традиционалним слављима. Све што се производе - то се и потроши, истиче Никола Перић из Обудовца, власник фарме свиња

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана