Parastos za mještane Brežana, ubijene na ognjištu prije 28 godina

Srna
Parastos za mještane Brežana, ubijene na ognjištu prije 28 godina

SREBRENICA - U srebreničkom selu Brežani služen je parastos za 32 mještana koje su na današnji dan prije 28 godina u kućama i dvorištima pobile muslimanske snage iz Srebrenice i okolnih sela.

Tim povodom prislužene su svijeće za pokoj duša nastradalih srpskih civila i položeno je cvijeće uz spomen-obilježje koje je nakon rata podignuto u ovom selu kao znak sjećanja na stradale.

Cvijeće su položili načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, te delegacije Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila ove opštine, Boračke organizacije Bratunac i nekoliko stranačkih delegacija.

Za ovaj zločin, kao ni za ostale masovne zločine nad Srbima srebreničkog kraja, još niko nije odgovarao pred sudovima, iako su žrtve ubijane na najsvirepiji način.

“Prije 28 godina napadnuto je ovo srpsko selo i pobijeni su civili na svojim ognjištima. Ovdje se desio stravičan zločin nad srpskim narodom i bolno je što za to još niko nije odgovarao. Ovo je jedan u nizu zločina bez kazne počinjenih nad Srbima ovog kraja”, rekao je Grujičić.

On je istakao da se neće odustati od borbe za istinu i pravdu i da će sudovi u BiH morati da prihvate činjenicu da je na području Srebrenice stradao i srpski narod, a ne samo bošnjački, kakva se slika jednostrano nameće svijetu.

Grujičić je rekao da različiti aršini i neravnomjeran odnos Tužilaštva i Suda BiH unose nepovjerenje u institucije BiH, unose razdor, pogoršavaju međunacionalne odnose i sprečavaju iznošenje istine o ratnim zbivanjima i srpskim stradanjima, a bez toga nema pomirenja i povjerenja među narodima.

Prema njegovim riječima, čim se uvidi da će neki svjedok potvrditi optužbe protiv počinilaca zločina nad Srbima, Sud traži bilo kakav razlog da prekine i odgodi suđenje tražeći nove dokaze i način da se optuženi oslobode odgovornosti sa istim obrazloženjem “zbog nedostatka dokaza”.

“Ubijali su sve što su stigli - žene, djecu i starce da bi protjerali sve što je srpsko sa ovog područja i etnički očistili srebreničku opštinu. Haški tribunal i pravosuđe BiH, koji su očito formirani da samo sude Srbima, moraće da počnu da procesuiraju i počinioce zločina u Brežanima i drugim srpskim selima oko Srebrenice i Bratunca”, rekao je Grujičić.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić rekao je da su zločin u najvećem srebreničkom srpskom selu počinile komšije muslimani iz susjednog sela Osmače i iz Srebrenice i da je neprihvatljivo da još niko nije odgovarao za zločine počinjene nad mještanima Brežana.

“Niko nije odgovarao zato što su ubijeni Srbi jer pravosuđe BiH i Haški tribunal omalovažavaju srpske žrtve i njihove porodice. O tome je više besmisleno govoriti, ali nikada nećemo odustati od borbe za istinu i za odgovornost zločinaca čije su dušmanske ruke pobile srpsko stanovništvo u ovom i brojnim selima srebreničke opštine”, poručio je Kojić.

Prema njegovim riječima, zna se ko su žrtve i kada su i kako ubijene. “Zna se i ko ih je ubio i na Tužilštvu BiH je da to dokumentuje i podigne optužnicu, pa i nađe dokaze, ako ih eventualno nema dovoljno, a ne da procjenjuje da nema dovoljno dokaza za podizanje optužnica, što je sramota pravosuđa i licemjerstvo neviđeno u civilizovanom svijetu”, dodao je Kojić.

Obradin Balčaković tog dana je teško ranjenog brata Živorada pet sati vukao kroz šumu da bi ga spasao od smrti.

“Bilo je strašno. Pucalo je sa svih strana. Od pucnjave, urlika, vikanja, galame i lupanja raznim predmetima stvorila se nesnošljiva buka. Upadali su u kuće i klali, ubijali ili palili žive ljude”, prisjeća se Balčaković.

Preživjeli pričaju da su zločinci neke mještane uhvatili i odveli žive i da se još vode kao nestali.

Posmrtni ostaci Stanka Miloševića i gluvonijemih Dostane i Krstine Lazić, uprkos svim naporima i traženju, nikada nisu nađeni niti je ko odgovarao za zločin u ovom i ostalim srpskim selima u srebreničkoj opštini.

Članovi porodica nestalih ističu da to unosi dodatno nepovjerenje u institucije BiH i onemogućava proces međunacionalnog pomirenje i stvaranja povjerenja među preostalim stanovnicima ove opštine.

Preživjeli podsjećaju da su muslimanske snage najprije opkolile selo i započele pucnjavu, uz ubijanje svih koje su stigli.

Pod okriljem noći i jutarnje magle, te zahvaljujući poznavanju terena, neki mještani su uspjeli da pobjegnu u okolne šumarke ili da se sakriju u selu. Tako sakriveni gledali su svirepa ubistva nedužnog stanovništva. Zarobljeni su mučeni, masakrirani i spaljivani, umirući u najvećim mukama.

Najstarija žrtva tog masakra bio je 88-godišnji Stanko Milošević, a najmlađa 15-godišnji Ljubomir Josipović. Među ubijenima bilo je pet žena.

Mileva Rankić preživjela je napad, ali je tog dana ostala bez sinova - dvadesetogodišnjeg Miroslava i dvije godine starijeg Dragoslava, kao i muža Milisava.

Mileva ističe da je izgubila vjeru u pravosuđe i očekuje da će one koji su joj ubili supruga i sinove na kućnom pragu stići Božija pravda umjesto zemaljske nepravde.

“Godine prolaze, a niko ne reaguje i niko ne odgovara za ubijenu moju i nevinu djecu mnogih Srpkinja”, priča ova majka žaleći što umjesto djece “Bog nije uzeo nju toga dana”.

Milovan Milošević je tog dana ostao bez devetnaestogodišnjeg sina Vidoja i oca Stanka, koji je imao 88 godina. Zbog posljedica ranjavanja tog dana jedva se kreće uz pomoć štaka.

Selo Brežani je, kao i ostala sela u Podrinju u koja su upale muslimanske snage, u potpunosti opljačkano i spaljeno, a više od polovine kuća još nije obnovljeno.

U Brežanima danas živi svega pedesetak stanovnika, dok ih je prije rata bilo 400.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana