Otvoren 11. Festival nauke u Banjaluci FOTO

GS
Foto: Srna

BANjALUKA - U Banjaluci je otvoren 11. Festival nauke na kojem posjetioce očekuje više od 100 eksponata, eksperimenata, projekcije u planetarijumu, naučno-popularne predstave za djecu, naučni kvizovi, posjete akvarijumu i terarijumu.

Festival nauke se održava u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske i na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

U dva dana festivala, od 9.00 do 17.00 časova, posjetioci će imati priliku da vide i projekciju "Sunčev sistem" u planetarijumu, akvarijum, terarijum, projekciju predstave "Sunčev sistem na velikom odmoru" i druge brojne sadržaje.

"Festival nauke prilika je da se na zanimljiv način predstave nauka i naučna dostignuća, a sve veći broj učesnika pokazatelj je da među mladima u Republici Srpskoj vlada veliko interesovanje za nauku," rekao je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Željko Budimir.

Budimir, koji je danas u Banjaluci posjetio festival, istakao je da je posebno značajno nauku približiti najmlađima kako bi na vrijeme uočili značaj nauke i pokazali zainteresovanost.

"Festival svake godine bilježi sve veći broj učesnika, ali i posjetilaca i efekti se već mogu vidjeti. Veliko zadovoljstvo je kada najmlađi, inspirisani onim što su vidjeli na ovom festivalu, pokažu interesovanje za svijet oko sebe i odluče da se bave naukom", rekao je Budimir u Banjaluci.

 

Prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Banjaluci Strain Posavljak rekao je da se na štandovima u okviru festivala može vidjeti kako se znanje opredmetilo, odnosno konkretizovalo, te koja je oprema korištena u tu svrhu.

"Mladi su veoma zainteresovani za nauku, a dokaz je i naučna konferencija žStudenti u susret nauciž koju organizuju na međunarodnom nivou. To je dokaz da su mladi zainteresovani da u toku studiranja daju doprinos razvoju nauke", naglasio je Posavljak.

Danijela Rajić, predstavnik Tehnološkog fakulteta Zvornik Univerziteta Istočno Sarajevo, rekla je da je veliko zadovoljstvo učestvovati na Festivalu nauke koji tradicionalno okuplja mlade.

 

"Sa jedne strane imamo mlade koji su željni znanja, te postavljaju vrlo zanimljiva pianja, a sa druge strane tu su mladi naučnici i studenti sa različitih fakulteta koji im objašnjavaju pojave oko nas", navela je Rajićeva.

Organizator 11. Festivala nauke je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, uz podršku univerziteta u Banjaluci i u Istočnom Sarajevu, a ulaz na sve sadržaje je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana