Отворен 11. Фестивал науке у Бањалуци ФОТО

ГС
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - У Бањалуци је отворен 11. Фестивал науке на којем посјетиоце очекује више од 100 експоната, експеримената, пројекције у планетаријуму, научно-популарне представе за дјецу, научни квизови, посјете акваријуму и тераријуму.

Фестивал науке се одржава у Музеју савремене умјетности Републике Српске и на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањалуци.

У два дана фестивала, од 9.00 до 17.00 часова, посјетиоци ће имати прилику да виде и пројекцију "Сунчев систем" у планетаријуму, акваријум, тераријум, пројекцију представе "Сунчев систем на великом одмору" и друге бројне садржаје.

"Фестивал науке прилика је да се на занимљив начин представе наука и научна достигнућа, а све већи број учесника показатељ је да међу младима у Републици Српској влада велико интересовање за науку," рекао је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Жељко Будимир.

Будимир, који је данас у Бањалуци посјетио фестивал, истакао је да је посебно значајно науку приближити најмлађима како би на вријеме уочили значај науке и показали заинтересованост.

"Фестивал сваке године биљежи све већи број учесника, али и посјетилаца и ефекти се већ могу видјети. Велико задовољство је када најмлађи, инспирисани оним што су видјели на овом фестивалу, покажу интересовање за свијет око себе и одлуче да се баве науком", рекао је Будимир у Бањалуци.

 

Проректор за наставу и студентска питања Универзитета у Бањалуци Страин Посављак рекао је да се на штандовима у оквиру фестивала може видјети како се знање опредметило, односно конкретизовало, те која је опрема кориштена у ту сврху.

"Млади су веома заинтересовани за науку, а доказ је и научна конференција жСтуденти у сусрет науциж коју организују на међународном нивоу. То је доказ да су млади заинтересовани да у току студирања дају допринос развоју науке", нагласио је Посављак.

Данијела Рајић, представник Технолошког факултета Зворник Универзитета Источно Сарајево, рекла је да је велико задовољство учествовати на Фестивалу науке који традиционално окупља младе.

 

"Са једне стране имамо младе који су жељни знања, те постављају врло занимљива пиања, а са друге стране ту су млади научници и студенти са различитих факултета који им објашњавају појаве око нас", навела је Рајићева.

Организатор 11. Фестивала науке је Министарство за научнотехнолошки развој, уз подршку универзитета у Бањалуци и у Источном Сарајеву, а улаз на све садржаје је бесплатан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана