Obilježeno 105 godina od internacije Srba u prvi organizovani logor u Evropi: 12.000 žrtava obavezuje na nezaborav

Srna
Obilježeno 105 godina od internacije Srba u prvi organizovani logor u Evropi: 12.000 žrtava obavezuje na nezaborav

DOBOJ - U Hramu Svetih Petra i Pavla u Doboju jutros je služen pomen za Srbe stradale u dobojskom logoru u okviru obilježavanja 105 godina od internacije Srba u prvi organizovani logor u civilizovanoj Evropi u kojem je život izgubilo 12.000 ljudi.

Sveštenik Mirko Nikolić rekao je da su žrtve dobojskog logora u periodu od 1915. do 1917. godine zaslužile da budu uvrštene u red svetih srpskih mučenika i da ne budu zaboravljene.

On je naveo da žrtva stradalih u dobojskom logoru obavezuje na neprestano okupljanje na mjestu gdje počivaju njihove kosti i mjestu njihovog stradanja kako bi se sjećanje na njihove muke i patnje prenosilo i na mlade naraštaje.

Sveštenik Dajan Trifunović rekao je u besjedi u da se, prema hrišćanskim načelima, danas treba sjetiti, smoći snage u blagosti i pomenuti i njihove dželate.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je dobojski logor formiran zbog namjere Austrougarske da zatre nacionalni identitet srpskog naroda i formira "bosansku naciju", te da je plan o stvaranju takve nacije i danas prisutan.

- Austrougarska vlast je na današnji dan prije 105 godine u Doboju formirala prvi koncentracioni logor u modernoj Evropi 20. vijeka kroz koji je prošao 45.791 logoraš i koji je bio namijenjen isključivo za Srbe - podsjetio je Milunović.

On je naveo da su Austrougari pokrenuli etničko čišćenje uz rijeku Drinu s namjerom da u taj prazan prostor nasele nesrpsko stanovištvo, a Srbe sa tog područja interniraju u ovaj logor, a kasnije i u druge koncentracione logore.

Milunović je precizirao da je kroz dobojski logor prošao 45.791 logoraš, od čega je 33.699 sa područja BiH, a ostali iz Srbije i Crne Gore.

On je naveo da je plan asimilacije Srba i stvaranje "bosanske nacije" i danas prisutan.

- To je vidljivo na mnogim nivoima gdje se pokušavaju centralizovati mnoga ovlašćenja koja ima Republika Srpska i dovesti do unitarne i centralizovane BiH, u namjeri da se Srbima pokuša ukinuti etnički, kulturni, vjerski i politički identitet - izjavio je Milunović.

Milunović je ukazao na postojanje takvih namjera i da je Republika Srpska jedini okvir u kome Srbi na ovim područjima mogu biti slobodni.

Vijence na spomenik "Dobojski logor 1915-1917", koji se nalazi na mjestu nekadašnjeg logora u neposrednoj blizini sadašnje željezničke stanice, u ime institucija Republike Srpske položili su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Srđan Todorović.

Vijence je položila i delegacija Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, Generalnog konzulata ambasade Republike Srbije u Banjaluci, rukovodstva grada Doboja, te udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Delegacije su prethodno položile vijence kod Spomen-kosturnice u dobojskom Sabornom hramu Svetih apostola Petra i Pavla, a sveštenstvo dobojskog Arhijerejskog namjesništva služilo parastos za stradale.

Prema podacima iz knjige "Dobojski logor" autora Dušana Paravca, pisane na osnovu crkvenih dokumenata i izjava preživjelih logoraša, austrougarski logor bio je na prostoru sadašnje dobojske željezničke stanice, a zarobljeni Srbi bili su smješteni u drvenim barakama, u kojima su prethodno uginuli konji austrougarske vojske od zarazne bolesti sakagije.

Dobojski logor, koji je u Prvom svjetskom ratu formirala Austrougarska, bio je prvo organizovano masovno stratište u dotadašnjoj istoriji civilizovane Evrope.

Od 1915. do 1917. godine kroz logor u Doboju je, prema procjenama, interniran 45.791 Srbin, među kojim 16.673 muškarca i 16.996 žena i djece iz BiH, te 12.122 srpska vojnika i jedan broj starijih ljudi, žena i djece iz Srbije i Crne Gore, od kojih je 12.000 stradalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana