Obilježen "Ljubičasti dan", podrška oboljelima od epilepsije

Jasmina Salopek
Foto: Facebook

BANjALUKA – Udruženje oboljelih od epilepsije Republike Srpske danas je u parku Petar Kočić obilježilo Svjetski dan podrške oboljelima od epilepsije poznat i kao "Ljubičasti dan".

Ova boja asocira na boju lavande i povezana je sa osjećajem usamljenosti, koji se učestalo javlja kao posljedica društvene stigmatizacije i izolacije lica sa epilepsijom.

Predsjednica Udruženja oboljelih od epilepsije RS i majka djevojčice koja boluje od ove bolesti Jelena Borić rekla je da imaju podršku Ministarstva omladine, porodice i sporta, kao i Grada Banjaluka.

-Važno je ukazati na to šta je epilepsija i kako prepoznati epileptični napad.  U znak podrške udruželju, ali i članovima, kako Banjaluke tako i okolnih gradova, Banski dvor i palata predsjednika biće osvijetljeni ljubičastom bojom – rekla je Borićeva.

Kako je rekla, aktivnostima u gradu žele da smanje stigmu prema ovoj bolesti i osobama koje boluju od epilepsije.

-Cilj nam je da djeca, ali i stariji postanu ravnopravni članovi društva – navela je ona.

Prema njenim riječima, jer je i sama majka djevojčice koja boluje od epilepsije, borba sa ovom bolesti je duga i neprestana.

-Nada sve i jednog roditelja čije dijete boluje od ove bolesti su da če ono moći da vodi normalan i samostalan život, te da neće biti ovisno od drugih – kazala je Borićeva i dodala da su članovi i porodice suočeni sa mnogim problemima, od školovanja do samog zaposlenja i prihvatanja od strane društva.

Lijekovi koji se koriste u liječenju ove bolesti, ili makar njezinom smanjenju, bili problem naročito za vrijeme pandemije virusa korona, ali da su uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, lijekovi dostupni.

- Još uvijek ima lijekova koje pacijenti moraju da nabavljaju mimo Republike Srpske, ali budu refundirani od strane Fonda. Borimo se da na listu došu i novi vidovi terapije koji bi bili dostupni svim oboljelima – pojasnila je Borićeva.

U Republici Srpskoj ima blizu šest hiljada oboljelih od epilepsije.

U većini slučajeva, epilepsija se može kontrolisati lijekovima i ne treba biti prepreka za normalan, srećan i ispunjen život, a uz pravovremenu i stručnu pomoć pri napadu, mogu se izbjeći veće posljedice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana