Обиљежен "Љубичасти дан", подршка обољелима од епилепсије

Јасмина Салопек
Foto: Facebook

БАЊАЛУКА – Удружење обољелих од епилепсије Републике Српске данас је у парку Петар Кочић обиљежило Свјетски дан подршке обољелима од епилепсије познат и као "Љубичасти дан".

Ова боја асоцира на боју лаванде и повезана је са осјећајем усамљености, који се учестало јавља као посљедица друштвене стигматизације и изолације лица са епилепсијом.

Предсједница Удружења обољелих од епилепсије РС и мајка дјевојчице која болује од ове болести Јелена Борић рекла је да имају подршку Министарства омладине, породице и спорта, као и Града Бањалука.

-Важно је указати на то шта је епилепсија и како препознати епилептични напад.  У знак подршке удружељу, али и члановима, како Бањалуке тако и околних градова, Бански двор и палата предсједника биће освијетљени љубичастом бојом – рекла је Борићева.

Како је рекла, активностима у граду желе да смање стигму према овој болести и особама које болују од епилепсије.

-Циљ нам је да дјеца, али и старији постану равноправни чланови друштва – навела је она.

Према њеним ријечима, јер је и сама мајка дјевојчице која болује од епилепсије, борба са овом болести је дуга и непрестана.

-Нада све и једног родитеља чије дијете болује од ове болести су да че оно моћи да води нормалан и самосталан живот, те да неће бити овисно од других – казала је Борићева и додала да су чланови и породице суочени са многим проблемима, од школовања до самог запослења и прихватања од стране друштва.

Лијекови који се користе у лијечењу ове болести, или макар њезином смањењу, били проблем нарочито за вријеме пандемије вируса корона, али да су уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите, лијекови доступни.

- Још увијек има лијекова које пацијенти морају да набављају мимо Републике Српске, али буду рефундирани од стране Фонда. Боримо се да на листу дошу и нови видови терапије који би били доступни свим обољелима – појаснила је Борићева.

У Републици Српској има близу шест хиљада обољелих од епилепсије.

У већини случајева, епилепсија се може контролисати лијековима и не треба бити препрека за нормалан, срећан и испуњен живот, а уз правовремену и стручну помоћ при нападу, могу се избјећи веће посљедице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана