Obilježen Dana osoba sa invaliditetom: Omogućiti svima jednak tretman

Ljiljana Aleksić
Obilježen Dana osoba sa invaliditetom: Omogućiti svima jednak tretman

BANjALUKA - Ombudsmani za ljudska prava BiH pozvali su nadležne vlasti da preduzmu konkretne mjere koje će osobama sa invaliditetom omogućiti jednak tretman, upozorivši da su i dalje prisutni brojni problemi u ostvarivanju njihovih prava kao što su arhitektonske barijere, nepristupačnost informacionim tehnologijama i javnom prevozu.

Ombudsmani Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić naveli su da to znatno otežava ostvarivanje i svih drugih prava, uključujući građanska i politička prava, prava iz zdravstvene, socijalne zaštite i slično, saopšteno je iz ove institucije povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra.

Međunarodni dan lica sa invaliditetom obilježen je juče širom Srpske, a tehnički sekretar Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom u Bijeljini “Kolosi”  Milorad Jović poručio je da se mora podići svijest nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti, ali i sugrađana, komšija i prijatelja da osobe sa invaliditetom hoće jednake mogućnosti i podršku, a ne milostinju.

- Želimo i mi da radimo. Postoje osobe sa invaliditetom koje su završile fakultete i nalaze se na biroima - rekao je Jović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana