Обиљежен Дана особа са инвалидитетом: Омогућити свима једнак третман

Љиљана Алексић
Обиљежен Дана особа са инвалидитетом: Омогућити свима једнак третман

БАЊАЛУКА - Омбудсмани за људска права БиХ позвали су надлежне власти да предузму конкретне мјере које ће особама са инвалидитетом омогућити једнак третман, упозоривши да су и даље присутни бројни проблеми у остваривању њихових права као што су архитектонске баријере, неприступачност информационим технологијама и јавном превозу.

Омбудсмани Љубинко Митровић, Јасминка Џумхур и Нивес Јукић навели су да то знатно отежава остваривање и свих других права, укључујући грађанска и политичка права, права из здравствене, социјалне заштите и слично, саопштено је из ове институције поводом обиљежавања Међународног дана особа са инвалидитетом, 3. децембра.

Међународни дан лица са инвалидитетом обиљежен је јуче широм Српске, а технички секретар Коалиције организација особа са инвалидитетом у Бијељини “Колоси”  Милорад Јовић поручио је да се мора подићи свијест носилаца извршне и законодавне власти, али и суграђана, комшија и пријатеља да особе са инвалидитетом хоће једнаке могућности и подршку, а не милостињу.

- Желимо и ми да радимо. Постоје особе са инвалидитетом које су завршиле факултете и налазе се на бироима - рекао је Јовић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана