Nove vlasnike čeka 17 lipicanera

Milijana Latinović
Nove vlasnike čeka 17 lipicanera

PRNjAVOR - Zbog viška grla prnjavorska ergela “Vučijak” ponudila je na prodaju 17 konja rase lipicaner, a novac koji obezbijede na taj način iskoristiće za rad i razvoj farme.

U javnim pozivu za prodaju konja, koji je objavljen juče u “Glasu Srpske”, navedeno je da će ljubitelji ovih plemenitih životinja imati priliku da grla pazare u tri navrata.

Prva licitacija biće održana 14. maja, druga je zakazana za 23. jul, dok je treći termin prodaje planiran u drugoj polovini septembra.

Početna cijena kreće se od 800 do 3.000 maraka bez PDV-a, a riječ je o životinjama starim od dvije do 16 godina.

U javnom pozivu je navedeno da će prodaja biti vršena putem usmenog javnog nadmetanja, po principu viđeno-kupljeno i neće biti primane reklamacije koje se odnose na kvalitet i ostale karakteristike životinja.

Takođe je navedeno da troškovi odvoza kupljenih konja idu na teret kupca, kao i obaveze plaćanja poreza i ostalih troškova.

- Pravo učešća imaju pravna i fizička lica koja uplate kotizaciju na račun ergele 551-790-22209025-65 kod Unikredit banke Banjaluka ili izvrše uplatu putem blagajne na dan licitacije u visini od 100 maraka. Za najpovoljnijeg ponuđača biće izabran onaj koji ponudi najveći iznos - navedeno je u pozivu. Najpovoljniji ponuđač dužan je u roku od tri dana od dana prijema ugovora o prodaji uplatiti izlicitirani iznos, a nakon pet dana i odvesti kupljene životinje.

Direktor ergele “Vučijak” Miroslav Milanković rekao je za “Glas” da je optimalan broj grla na farmi oko 80 te da ih je trenutno čak 130.

- Konji su u dobrom stanju, uhranjeni su i bez ikakvih mana. Prodajemo životinje jer imamo višak grla na ergeli. Prošle godine nije bila baš uspješna prodaja, a ni ove ne očekujemo Bog zna kakav rezultat, s obzirom na to da pandemija virusa korona još traje - rekao je Milanković.

Dodao je da na ergeli uvijek ima posla i da će novac od prodatih grla ulagati u unapređenje rada ergele i novu opremu za konje.

Nakon godina agonije i problema, ističe Milanković, ergela je stala na noge.

- Što bi naš narod rekao, sad smo na konju. Vlada Srpske i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS se staraju o ergeli, a mi kao kolektiv činimo sve da uslovi za konje budu što bolji - rekao je Milanković i dodao da je na ergeli trenutno 17 zaposlenih te da sve obaveze i prema radnicima i prema dobavljačima izmiruju na vrijeme.

Genetski potencijal

Ergela “Vučijak” Prnjavor, jedna od tri u bivšoj Jugoslaviji, osnovana je 1946. godine za potrebe tadašnje vojske. Sudbina lipicanera godinama je bila neizvjesna, a konji su često bili gladni. Nakon likvidacije AD “Vučijak”, odlukom Vlade RS osnovana je Javna ustanova ergela “Vučijak”, s ciljem stvaranja i očuvanja genetskog potencijala te rase konja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana