Нове власнике чека 17 липицанера

Милијана Латиновић
Нове власнике чека 17 липицанера

ПРЊАВОР - Због вишка грла прњаворска ергела “Вучијак” понудила је на продају 17 коња расе липицанер, а новац који обезбиједе на тај начин искористиће за рад и развој фарме.

У јавним позиву за продају коња, који је објављен јуче у “Гласу Српске”, наведено је да ће љубитељи ових племенитих животиња имати прилику да грла пазаре у три наврата.

Прва лицитација биће одржана 14. маја, друга је заказана за 23. јул, док је трећи термин продаје планиран у другој половини септембра.

Почетна цијена креће се од 800 до 3.000 марака без ПДВ-а, а ријеч је о животињама старим од двије до 16 година.

У јавном позиву је наведено да ће продаја бити вршена путем усменог јавног надметања, по принципу виђено-купљено и неће бити примане рекламације које се односе на квалитет и остале карактеристике животиња.

Такође је наведено да трошкови одвоза купљених коња иду на терет купца, као и обавезе плаћања пореза и осталих трошкова.

- Право учешћа имају правна и физичка лица која уплате котизацију на рачун ергеле 551-790-22209025-65 код Уникредит банке Бањалука или изврше уплату путем благајне на дан лицитације у висини од 100 марака. За најповољнијег понуђача биће изабран онај који понуди највећи износ - наведено је у позиву. Најповољнији понуђач дужан је у року од три дана од дана пријема уговора о продаји уплатити излицитирани износ, а након пет дана и одвести купљене животиње.

Директор ергеле “Вучијак” Мирослав Миланковић рекао је за “Глас” да је оптималан број грла на фарми око 80 те да их је тренутно чак 130.

- Коњи су у добром стању, ухрањени су и без икаквих мана. Продајемо животиње јер имамо вишак грла на ергели. Прошле године није била баш успјешна продаја, а ни ове не очекујемо Бог зна какав резултат, с обзиром на то да пандемија вируса корона још траје - рекао је Миланковић.

Додао је да на ергели увијек има посла и да ће новац од продатих грла улагати у унапређење рада ергеле и нову опрему за коње.

Након година агоније и проблема, истиче Миланковић, ергела је стала на ноге.

- Што би наш народ рекао, сад смо на коњу. Влада Српске и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС се старају о ергели, а ми као колектив чинимо све да услови за коње буду што бољи - рекао је Миланковић и додао да је на ергели тренутно 17 запослених те да све обавезе и према радницима и према добављачима измирују на вријеме.

Генетски потенцијал

Ергела “Вучијак” Прњавор, једна од три у бившој Југославији, основана је 1946. године за потребе тадашње војске. Судбина липицанера годинама је била неизвјесна, а коњи су често били гладни. Након ликвидације АД “Вучијак”, одлуком Владе РС основана је Јавна установа ергела “Вучијак”, с циљем стварања и очувања генетског потенцијала те расе коња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана