Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS: Znanje ćemo nadoknaditi, ali zdravlje nećemo

Milijana Latinović
Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS: Znanje ćemo nadoknaditi, ali zdravlje nećemo

Kako bi naši đaci ovu školsku godinu završili sa što većim znanjem, s obzirom na to da se nastava zbog pandemije odvija i u učionicama i ispred malih ekrana, nastavnicima će biti preporučeno da se fokusiraju na, prema njihovom mišljenju, važne dijelove nastavnih jedinica kako bi učenici do kraja školske godine savladali gradivo koje im je važna stepenica za nastavak školovanja.

 

Istakla je to u intervjuu za “Glas Srpske” ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić, naglasivši da će preporuke nastavnicima uputiti Republički pedagoški zavod.

- Svjesni smo da čas od 20 ne može da zamijeni onaj od 45 minuta. Takođe, i nastavnici su dodatno opterećeni u smislu rada i obrade nastavnih jedinica zbog samog vremena predviđenog za to. Ipak, znanje ćemo nadoknaditi, ali zdravlje nećemo - rekla je Trivićeva.

GLAS: Hoće li se svi učenici u ponedjeljak vratiti u školske klupe?

TRIVIĆ: Situacija se stabilizuje, ali će konačna odluka o povratku svih u škole biti donesena na današnjoj sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije. Svako zatvaranje škola i povratak u klupe zavisi od epidemiološke situacije. Očekujemo početak vakcinacije prosvjetnih radnika kako bi se zaštitili u iščekivanju redovnog nastavnog procesa.

GLAS: Ostaje li i dalje opcija da, ukoliko u nekoj lokalnoj zajednici situacija nije dobra, bude nastavljena nastava na daljinu?

TRIVIĆ: I kada se đaci vrate u klupe, ostaje ta mogućnost. Trudimo se da se, koliko god je to moguće, nastava odvija u školama jer to je i za đake najbolja opcija, da znanje stiču u neposrednom kontaktu sa nastavnicima. Osim toga, socijalizacija je veoma važna za odrastanje djece. Za sada znamo da proljećni raspust počinje 26. aprila i da ni ove godine neće biti male mature. 

GLAS: Koliko je učenika, a koliko učitelja i nastavnika u izolaciji?

TRIVIĆ: Poređenja radi, u trenutku kada smo obustavili nastavu, u martu, broj oboljelih đaka bio je 407, dok je u februaru bilo njih 95. Najvažnije je da širenja virusa korona nije bilo u učionicama. Međutim, kada je veliki broj nastavnika zaražen ili u izolaciji, nemoguće je organizovati nastavu u školi. Trenutno stanje je prihvatljivo, oko 100 nastavnika od ukupno 15.000 zaposlenih je zaraženo.

GLAS: Šta je bio najveći izazov u kombinovanom nastavnom procesu?

TRIVIĆ: Prilikom istovremenog odvijanja nastave i u školskim klupama i na daljinu, najveći izazov bio je kako organizovati nastavu, počev od utvrđivanja da li su đaci prisutni na onlajn času, do ocjenjivanja. Izazov je bio kako da nastavnik ocijeni učenika onlajn, a da pri tome nema jasan uvid da li se i kako učenici snalaze kada je riječ o prezentaciji njihovog znanja. U tim situacijama povjerenje je bilo ključno.

GLAS: Da li je analiziran ovaj novi sistem izvođenja nastave, šta smo dobili, a šta izgubili tim procesom?

TRIVIĆ: Najvažnija je komunikacija između nastavnika i učenika. Nismo srećni što je korona zakucala kod nas i što će se odraziti i na proces usvajanja znanja kod učenika, ali važno je fokusirati se na najvažnije stvari koje će im omogućiti da nastave školovanje.

GLAS: Dokle se stiglo sa inoviranjem nastavnih planova i programa?

TRIVIĆ: Završili smo nastavne planove i programe za srednje stručne škole za prvi razred, a ove godine se rade i za drugi razred. U toku je reforma nastavnog plana za gimnaziju, te revizija udžbenika. Radi se na novom nastavnom planu i programu za osnovne škole, koji predviđa i povećanje fonda časova fizičkog vaspitanja, integraciju predmeta prirode i društva u petom razredu, te pomjeranje predmeta demokratija i ljudska prava u viši razred. Razmatra se mogućnost uvođenje izborne nastave u trećoj trijadi. Upis u srednje škole planira se u redovnom roku.

GLAS: Da li je utvrđen program obilježavanja važnih datuma i njegovanja kulture sjećanja?

TRIVIĆ: Ove godine program obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, počevši od memorijalne akademije do programa njegovanja kulture sjećanja koji pripremaju učenici i nastavnici osnovnih i srednjih škola, prenijećemo na male ekrane. Imaćemo i debatne emisije na temu njegovanja kulture sjećanja, u koje će biti uključeni učenici i nastavnici. Osim toga, u sedmici njegovanja kulture sjećanja, kroz nastavu odgovarajućih predmeta u školama, govorićemo o kulturi sjećanja i događajima u Donjoj Gradini.

Sastanak u Beogradu

GLAS: Šta će biti tema današnjeg sastanka sa srpskim ministrom prosvjete u Beogradu?

TRIVIĆ: U kontinuitetu imamo uspješnu saradnju sa institucijama Republike Srbije. Razgovaraćemo o očuvanju srpskog jezika i identiteta na svim prostorima gdje žive Srbi, te o donošenju zajedničkih udžbenika iz predmeta od nacionalnog interesa, a to su, srpski jezik i književnost, istorija, geografija, poznavanje prirode i društva, muzička i likovna kultura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana