Наталија Тривић, министарка просвјете и културе РС: Знање ћемо надокнадити, али здравље нећемо

Милијана Латиновић
Наталија Тривић, министарка просвјете и културе РС: Знање ћемо надокнадити, али здравље нећемо

Како би наши ђаци ову школску годину завршили са што већим знањем, с обзиром на то да се настава због пандемије одвија и у учионицама и испред малих екрана, наставницима ће бити препоручено да се фокусирају на, према њиховом мишљењу, важне дијелове наставних јединица како би ученици до краја школске године савладали градиво које им је важна степеница за наставак школовања.

 

Истакла је то у интервјуу за “Глас Српске” министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић, нагласивши да ће препоруке наставницима упутити Републички педагошки завод.

- Свјесни смо да час од 20 не може да замијени онај од 45 минута. Такође, и наставници су додатно оптерећени у смислу рада и обраде наставних јединица због самог времена предвиђеног за то. Ипак, знање ћемо надокнадити, али здравље нећемо - рекла је Тривићева.

ГЛАС: Хоће ли се сви ученици у понедјељак вратити у школске клупе?

ТРИВИЋ: Ситуација се стабилизује, али ће коначна одлука о повратку свих у школе бити донесена на данашњој сједници Републичког штаба за ванредне ситуације. Свако затварање школа и повратак у клупе зависи од епидемиолошке ситуације. Очекујемо почетак вакцинације просвјетних радника како би се заштитили у ишчекивању редовног наставног процеса.

ГЛАС: Остаје ли и даље опција да, уколико у некој локалној заједници ситуација није добра, буде настављена настава на даљину?

ТРИВИЋ: И када се ђаци врате у клупе, остаје та могућност. Трудимо се да се, колико год је то могуће, настава одвија у школама јер то је и за ђаке најбоља опција, да знање стичу у непосредном контакту са наставницима. Осим тога, социјализација је веома важна за одрастање дјеце. За сада знамо да прољећни распуст почиње 26. априла и да ни ове године неће бити мале матуре. 

ГЛАС: Колико је ученика, а колико учитеља и наставника у изолацији?

ТРИВИЋ: Поређења ради, у тренутку када смо обуставили наставу, у марту, број обољелих ђака био је 407, док је у фебруару било њих 95. Најважније је да ширења вируса корона није било у учионицама. Међутим, када је велики број наставника заражен или у изолацији, немогуће је организовати наставу у школи. Тренутно стање је прихватљиво, око 100 наставника од укупно 15.000 запослених је заражено.

ГЛАС: Шта је био највећи изазов у комбинованом наставном процесу?

ТРИВИЋ: Приликом истовременог одвијања наставе и у школским клупама и на даљину, највећи изазов био је како организовати наставу, почев од утврђивања да ли су ђаци присутни на онлајн часу, до оцјењивања. Изазов је био како да наставник оцијени ученика онлајн, а да при томе нема јасан увид да ли се и како ученици сналазе када је ријеч о презентацији њиховог знања. У тим ситуацијама повјерење је било кључно.

ГЛАС: Да ли је анализиран овај нови систем извођења наставе, шта смо добили, а шта изгубили тим процесом?

ТРИВИЋ: Најважнија је комуникација између наставника и ученика. Нисмо срећни што је корона закуцала код нас и што ће се одразити и на процес усвајања знања код ученика, али важно је фокусирати се на најважније ствари које ће им омогућити да наставе школовање.

ГЛАС: Докле се стигло са иновирањем наставних планова и програма?

ТРИВИЋ: Завршили смо наставне планове и програме за средње стручне школе за први разред, а ове године се раде и за други разред. У току је реформа наставног плана за гимназију, те ревизија уџбеника. Ради се на новом наставном плану и програму за основне школе, који предвиђа и повећање фонда часова физичког васпитања, интеграцију предмета природе и друштва у петом разреду, те помјерање предмета демократија и људска права у виши разред. Разматра се могућност увођење изборне наставе у трећој тријади. Упис у средње школе планира се у редовном року.

ГЛАС: Да ли је утврђен програм обиљежавања важних датума и његовања културе сјећања?

ТРИВИЋ: Ове године програм обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина у логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини, почевши од меморијалне академије до програма његовања културе сјећања који припремају ученици и наставници основних и средњих школа, пренијећемо на мале екране. Имаћемо и дебатне емисије на тему његовања културе сјећања, у које ће бити укључени ученици и наставници. Осим тога, у седмици његовања културе сјећања, кроз наставу одговарајућих предмета у школама, говорићемо о култури сјећања и догађајима у Доњој Градини.

Састанак у Београду

ГЛАС: Шта ће бити тема данашњег састанка са српским министром просвјете у Београду?

ТРИВИЋ: У континуитету имамо успјешну сарадњу са институцијама Републике Србије. Разговараћемо о очувању српског језика и идентитета на свим просторима гдје живе Срби, те о доношењу заједничких уџбеника из предмета од националног интереса, а то су, српски језик и књижевност, историја, географија, познавање природе и друштва, музичка и ликовна култура.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана