Milionski gubici nisu osvijestili poljoprivrednike

Anita Janković-Rečević
Milionski gubici nisu osvijestili poljoprivrednike

Banjaluka - Uprkos milionskim gubicima koje poljoprivrednici iz Srpske godinama sabiraju zbog poplava, grada, mraza i suše, osiguranje usjeva, voćnjaka i životinja domaćim proizvođačima na posljednjem je mjestu što potvrđuje podatak resornog ministarstva da je od početka godine do danas svega desetak njih podnijelo zahtjeve za subvencionisanje polise.

Najveći broj domaćih proizvođača voće, povrće i žitarice proizvodi pod  vedrim nebom, a iako njihovi prinosi direktno zavise od ćudi prirode, oni i dalje izbjegavaju da osiguraju proizvodnju. Na njihovu svijest o značaju polise nisu uticale ni premije od čak 50 odsto za subvencionisanje, koje je resorno ministarstvo uvelo još 2016. godine.

Menadžer za marketing u “Dunav osiguranju” Dragan Čulić kaže da su lani s ciljem buđenja svijesti proizvođača organizovali veliku promotivnu akciju u sklopu koje su obilazili poljoprivredna gazdinstava, ali da ništa nije urodilo plodom.

- Uprkos činjenici da im vremenski uslovi ne idu naruku izbjegavaju da osiguraju proizvodnju. Broj proizvođača kojima smo ove godine prodali polisu je toliko mizeran da ga ne vrijedi ni pominjati. Čak su i neki ratari koji su ranije uzimali osiguranje odustali od toga  - naveo je Čulić.

Generalni direktor “Drina osiguranja” Milomir Durmić smatra da je interesovanje za tu vrstu osiguranja na niskom nivou jer proizvođači nisu dovoljno informisani o njegovom značaju i potrebi.

- Mi smo ove godine izdali manje od deset polisa u oblasti poljoprivrede.  Ljudi imaju predrasudu da je to skupo, a s druge strane ni osiguravajuće kuće ne mogu smanjiti tarife jer imaju jako mali obuhvat - dodao je Durmić.

Uprkos tome što je osiguranje proizvodnje prevashodno u interesu proizvođača, u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da nastoje podstaći što veći broj njih na taj korak jer Vlada ne može intervenisati u onoj mjeri u kojoj različite vremenske nepogode prouzrokuju štete.

- Osiguranje usjeva je trend u Evropi i svijetu i mi taj trend moramo pratiti, jer nijedna država, ma koliko jaka bila, ne može garantovati niti nadoknaditi ogromne štete koje nastanu usljed prirodnih nepogoda ili nesreća - naglasili su u Ministarstvu poljoprivrede.

Istakli su da je u posljednje dvije godine primjetno veće interesovanje za osiguranje, ali da je to i dalje na izuzetno niskom nivou.

- Poljoprivrednici zahtjeve za subvencionisanje premije osiguranja podnose do 30. septembra i nadamo se da će, kako se rok bude bližio, doći do navele, međutim do sada je Agencija za agrarna plaćanja RS zaprimila tek deset zahtjeva - istakli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Potpredsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Ranko Sarajlić kaže da domaći proizvođači ne osiguravaju proizvodnju jer nemaju povjerenja u osiguravajuća društva, a, kako kaže, visoke su i tarife.

- Kada dođe do štete osiguravajuće kuće primjenjuju razne trikove kako ne bi isplatili novac. Imam lični primjer za te tvrdnje. Kada je izbio požar na mojoj sušari, osiguranje mi je platilo samo dio štete, iako je po zakonu bilo dužno da isplati kompletu štetu. Čak i kada sam ih tužio, sud je presudio u njihovu korist. Zbog takvog odnosa radije rizikujemo - rekao je  on.

Isplate

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je lani na ime subvencije polise osiguranja poljoprivrednicima isplaćeno 217.750 KM.

- Pravo na premiju su imale stočarska, voćarsko-vinogradarska, povrtarska i ratarska, a najviše zahtjeva je bilo za proizvodnju duvana, merkantilne pšenice i uljane repice. Osiguranje se odnosilo na štete prouzrokovane oštećenjem ili uništenjem osiguranih usjeva od rizika grada, požara i udara groma, dok su usjevi nepožnjeveni ili dok je list neobran - istakli su u Ministarstvu poljoprivrede.  

 

*Broj korisnika subvencije za polisu osiguranja u poljoprivredi (po godinama)

2016. - 47

2017. - 132

2018. - 174 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana