Milion noćenja oporavio turizam u Srpskoj

Miloš Vasiljević
Milion noćenja oporavio turizam u Srpskoj

BANjALUKA - Srpska je iz godine u godinu svojim prirodnim ljepotama, banjama, planinama i drugim atraktivnim destinacijama sve privlačnija turistima iz cijelog svijeta, a to pokazuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku, prema kojima je lani oborila rekord ostvarivši više od milion noćenja.

Banjaluka i Trebinje pokazali su se kao centri za koje se rado odlučuju turisti, a interesovanja ne manjka ni za avanturističkim i vjerskim turizmom. Iz Republičkog zavoda za statistiku rekli su da je lani u Srpskoj ostvaren 439.781 dolazak turista i 1,36 miliona noćenja, čime je oboren rekord iz 2019. godine.

- Broj dolazaka turista lani veći je za 49,1 odsto u odnosu na 2021. godinu, dok je broj noćenja turista bio veći za 38,5 odsto. U toku prošle godine, domaći turisti ostvarili su 217.634 dolaska, a strani turisti 222.147 dolazaka - rekli su iz Zavoda. Domaći turisti su ostvarili 547.534 noćenja, a strani 489.035. Najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Srbije, potom Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Njemačke.

 - Od ukupnog broja, 936.941 noćenje ostvareno je u hotelu ili sličnom smještaju, 78.744 noćenja u lječilištima, 11.153 u kampovima i prostorima za kampovanje i 9.731 noćenje u odmaralištima i drugim objektima za kraći odmor - kazali su iz Zavoda.

Turistički radnici zadovoljno trljaju ruke jer je istorijska sezona iza njih. Direktor Turističke organizacije RS (TORS) Miodrag Lončarević rekao je za “Glas” da se turizam nakon korone oporavio brže nego druge privredne grane.

 - TORS, ali i institucije Srpske su poslije pandemije dale sve od sebe da ostvarimo rekordnu godinu. Pandemija je bila kočnica, a narod se poželio kretanja. Pomogli su vaučeri, ali i manifestacioni turizam koji je bio aktivan tokom cijele godine - rekao je Lončarević.

Prema njegovim riječima, brojke im daju motiv više da nastave i uvedu nove sadržaje, a postojeće da unaprijede.

- Mislim da smo na dobrom putu i da će ove godine broj stranih turista nadmašiti domaće. Ići ćemo na sajmove u februaru i martu u Minhen, Beograd, Ljubljanu, Zagreb i Berlin. Promovisaćemo aktivni turizam jer imamo prirodne ljepote koje trebamo iskoristiti - rekao je Lončarević.

I na krajnjem jugu Srpske, sabiraju utiske sezone koja je premašila sva očekivanja, ali i postavila rekorde.

Direktorica Turističke organizacije Trebinje Mirjana Putica kazala je za “Glas” da je u gradu podno Leotara prošle godine zabilježeno 180.418 noćenja, što je skoro duplo više nego 2019. koja je do sada bila rekordna.

- Ovo je istorijska godina za Trebinje. Naši turisti su iz regiona, ali i iz Turske i veoma udaljenih zemalja, kao što je Malezija - rekla je Putica.

Imaju planove kako i dalje da privlače turiste, a znaju i koji su njihovi aduti.

- Stavili smo akcenat na avanturizam jer to privlači goste iz inostranstva. Oni vole aktivni odmor, a turistima smo Trebinje dočarali iz svih perspektiva - iz vazduha, barke na Trebišnjici, avanturističkog parka na Ublima. Uz to, tu je i vjerski turizam i naša bogata gastronomska ponuda - rekla je Putica.

Zimska sezona

Miodrag Lončarević vjeruje da će snijeg koji je pao posljednjih dana spasiti sezonu i u skijaškim centrima.

- Iako je snijeg malo zakasnio, spasiće sezonu. Ona je važna za naše skijaške centre, ali i turizam u globalu. U nedjelju imamo i Dane zime na Kozari, što je još jedan od pokazatelja da imamo šta da ponudimo - rekao je Lončarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana