Milić: Vlada za jednokratne novčane pomoći izdvojila 52,5 miliona KM

Srna
Foto: Arhiva

BANjALUKA- Vlada Republike Srpske izdvojila je iz budžeta više od 52,5 miliona KM za isplatu jednokratne novčane pomoći od 100 KM penzionerima, boračkim kategorijama i mladima u Republici Srpskoj, saopštio je direktor Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje Republike Srpske Mladen Milić.

- Jednokratna novčana pomoć od 100 KM isplaćena je za 180.878 penzionera u Republici Srpskoj, kao i korisnicima tog prava u Federaciji BiH i inostranstvu, za šta je iz budžeta Republike Srpske izdvojeno 18.088.000 KM - rekao je Milić večeras za ATV.

On je rekao da je ranije isplaćena i jednokratna novčana pomoć od 100 KM za 215.159 boraca od prve do sedme kategorije u Republici Srpskoj, među kojima je bilo i 93.848 penzionera, koji u ovom slučaju jednokratnu pomoć mogu dobiti samo po jednom osnovu.

Milić je podsjetio da je isplaćena i jednokratna novčana pomoć za 131.000 mladih u Republici Srpskoj od 16 do 29 godina.

Govoreći o mogućnosti nekog novog povećanja penzija u Republici Srpskoj u narednom periodu, Milić je rekao da je Vlada Republike Srpske, u skladu sa zakonom, u toku prvih pet mjeseci ove godine imala tri povećanja penzija i to redovno godišnje usklađivanje po stopi od 3,36 odsto od 1. januara ove godine.

Milić je napomenuo da je Vlada Republike Srpske paralelo sa redovnim godišnjim usklađivanjem donijela odluku i o vanrednom povećanju penzija za 0,64, nakon čega je bilo povećanje penzija za svih 270.000 korisnika za četiri odsto.

- U maju ove godine Vlada Republike Srpske je, prateći rast inflacije, a želeći da sačuva standard penzionera, u skladu sa zakonom donijela odluku o vanrednom povećanju penzija od 10 odsto. Nominalno smo imali povećanje penzija od 14 odsto, a stvarno ili efektivno povećanje od 1. januara ove godine 14,42 odsto - istakao je Milić.

On je podsjetio da je u proteklih devet godina ukupno bilo 18 povećanja, od čega šest redovnih godišnjih usklađivanja i 12 vanrednih povećanja, ističući da, kada se to sabere, radi se o ukupnom nominalnom povećanju penzija u Republici Srpskoj u iznosu od 44,53 odsto ili 54,66 odsto stvarnom ili efektivnom povećanju.

Milić je podsjetio da ovo nije prva jednokratna novčana pomoć penzionerima u Srpskoj od 100 KM i da je pomoć bila u aprilu prošle godine, te 2018. godine kada je više od 265.000 penzionera dobilo jednokratnu pomoć u iznosu od 80 KM.

- Ovo pokazuje da je Vlada Republike Srpske vodila odgovornu politiku i vodila računa o standardu penzionera. Ukoliko parametri budu pokazali da je potrebno, Vlada će sigurno posegnuti za određenim mjerama i pravovremeno djelovati - istakao je on.

Milić kaže da Fond PIO u prvih šest mjeseci ove godine ima rast prihoda po osnovu doprinosa koji je za 13,34 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine.

- Ukoliko se obezbijede realni izvori finansiranja, iz Vlade Republike Srpske ranije su najavili da će penzionerima biti doznačena još jedna jednokratna pomoć od 100 KM - istakao je Milić.

On je rekao da najniža penzija u Srpskoj sa 15 godina radnog staža iznosi 270 KM, dok prosječna penzija sa punih 40 godina radnog staža iznosi 703 KM.

Govoreći o dobrovoljnim penzijskim fondovima u Republici Srpskoj, Milić je rekao da taj fond predstavlja jedan vid štednje u vrijeme dok je osiguranik radno aktivan.

- Dobrovoljni penzijski fond služi da akumulira određena finansijska sredstva koja će ljudi izdvajati iz svojih plata i uplaćivati u ovaj fond, a kada odluče da više ne plaćaju ili prestanu da rade imaju nekoliko mogućnosti da povuku ta sredstva - pojasnio je on.

Milić je rekao da se ova sredstva mogu povući jednokratno, da ta sredstva oroči na neki period godina ili da ta sredstva u manjem iznosu prima za života kao nekakav vid penzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana