Милић: Влада за једнократне новчане помоћи издвојила 52,5 милиона КМ

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Влада Републике Српске издвојила је из буџета више од 52,5 милиона КМ за исплату једнократне новчане помоћи од 100 КМ пензионерима, борачким категоријама и младима у Републици Српској, саопштио је директор Фонда за пензијско-инвалидско осигурање Републике Српске Младен Милић.

- Једнократна новчана помоћ од 100 КМ исплаћена је за 180.878 пензионера у Републици Српској, као и корисницима тог права у Федерацији БиХ и иностранству, за шта је из буџета Републике Српске издвојено 18.088.000 КМ - рекао је Милић вечерас за АТВ.

Он је рекао да је раније исплаћена и једнократна новчана помоћ од 100 КМ за 215.159 бораца од прве до седме категорије у Републици Српској, међу којима је било и 93.848 пензионера, који у овом случају једнократну помоћ могу добити само по једном основу.

Милић је подсјетио да је исплаћена и једнократна новчана помоћ за 131.000 младих у Републици Српској од 16 до 29 година.

Говорећи о могућности неког новог повећања пензија у Републици Српској у наредном периоду, Милић је рекао да је Влада Републике Српске, у складу са законом, у току првих пет мјесеци ове године имала три повећања пензија и то редовно годишње усклађивање по стопи од 3,36 одсто од 1. јануара ове године.

Милић је напоменуо да је Влада Републике Српске паралело са редовним годишњим усклађивањем донијела одлуку и о ванредном повећању пензија за 0,64, након чега је било повећање пензија за свих 270.000 корисника за четири одсто.

- У мају ове године Влада Републике Српске је, пратећи раст инфлације, а желећи да сачува стандард пензионера, у складу са законом донијела одлуку о ванредном повећању пензија од 10 одсто. Номинално смо имали повећање пензија од 14 одсто, а стварно или ефективно повећање од 1. јануара ове године 14,42 одсто - истакао је Милић.

Он је подсјетио да је у протеклих девет година укупно било 18 повећања, од чега шест редовних годишњих усклађивања и 12 ванредних повећања, истичући да, када се то сабере, ради се о укупном номиналном повећању пензија у Републици Српској у износу од 44,53 одсто или 54,66 одсто стварном или ефективном повећању.

Милић је подсјетио да ово није прва једнократна новчана помоћ пензионерима у Српској од 100 КМ и да је помоћ била у априлу прошле године, те 2018. године када је више од 265.000 пензионера добило једнократну помоћ у износу од 80 КМ.

- Ово показује да је Влада Републике Српске водила одговорну политику и водила рачуна о стандарду пензионера. Уколико параметри буду показали да је потребно, Влада ће сигурно посегнути за одређеним мјерама и правовремено дјеловати - истакао је он.

Милић каже да Фонд ПИО у првих шест мјесеци ове године има раст прихода по основу доприноса који је за 13,34 одсто већи у односу на исти период прошле године.

- Уколико се обезбиједе реални извори финансирања, из Владе Републике Српске раније су најавили да ће пензионерима бити дозначена још једна једнократна помоћ од 100 КМ - истакао је Милић.

Он је рекао да најнижа пензија у Српској са 15 година радног стажа износи 270 КМ, док просјечна пензија са пуних 40 година радног стажа износи 703 КМ.

Говорећи о добровољним пензијским фондовима у Републици Српској, Милић је рекао да тај фонд представља један вид штедње у вријеме док је осигураник радно активан.

- Добровољни пензијски фонд служи да акумулира одређена финансијска средства која ће људи издвајати из својих плата и уплаћивати у овај фонд, а када одлуче да више не плаћају или престану да раде имају неколико могућности да повуку та средства - појаснио је он.

Милић је рекао да се ова средства могу повући једнократно, да та средства орочи на неки период година или да та средства у мањем износу прима за живота као некакав вид пензије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана