Manje pacijenata gasi “kovid” bolnice

Milijana Latinović
Manje pacijenata gasi “kovid” bolnice

BANjALUKA - Za 15 dana broj zaraženih koronom u bolnicama širom Srpske smanjio se za 150, a s obzirom na manji pritisak u zdravstvenim ustanovama postepeno vraćaju na stari režim rada pojedine odjele koji su do sada bili samo u službi “kovida” kako bi neophodnu uslugu mogli dobiti i ostali pacijenti.

Da je epidemiološka situacija prilično stabilizovana i da su i zdravstveni radnici prodisali potvrđuju i u bolnicama širom Republike. Direktor Bolnice u Gradišci Rajko Dodik rekao je za “Glas Srpske” da je evidentno smanjenje pritiska na zdravstveni sistem.

- Ukoliko se ovako nastavi, a nadamo se da hoće, uvjeren sam da ćemo već u januaru zatvoriti jedan od dva “kovid” odjela koja imamo. Brojevi se smanjuju, prijema je manje i nadamo se da će ostati na tome - rekao je Dodik. Uporedo s tim, naglašava, građanima koji se u bolnicu javljaju zbog drugih oboljenja pružaju neophodne usluge i njegu, a rade i operativne zahvate.

U stari režim rada vratilo se i Odjeljenje za urologiju sa pedijatrijom Bolnice Trebinje. Odjeljenje i prateća oprema su dezinfikovani i spremni da prime prve pacijente.

Manje pacijenata na “kovid” odjelima broje i u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj. Prije 15 dana u Univerzitetskom kliničkom centru RS bilo je hospitalizovano 197 oboljelih, a prema jučerašnjem izvještaju taj broj manji je za tridesetak.

Trend stabilizacije nastavljen je i u Bolnici “Sveti vračevi” u Bijeljini. Epidemiološka situacija u tom gradu je povoljnija, a ljekari očekuju da će pad broja novozaraženih biti nastavljen.

Broj hospitalizovanih daleko je manji i u zvorničkoj bolnici u odnosu na to kako je bilo prije dva mjeseca, a prvi čovjek te zdravstvene ustanove Ivan Popović kaže za “Glas Srpske” da svi odjeli bolnice rade normalno.

- Prije dva mjeseca imali smo oko 60 “kovid” pacijenata, sada ih je 17. Evidentno je smanjenje obima posla što daje prostora da i zdravstveni radnici i pomoćno osoblje odmore. Naučili smo da živimo i radimo s koronom i da nijednog trenutka ne zapostavimo i one koji pomoć ljekara traže zbog drugih oboljenja - rekao je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana