Мање пацијената гаси “ковид” болнице

Милијана Латиновић
Мање пацијената гаси “ковид” болнице

БАЊАЛУКА - За 15 дана број заражених короном у болницама широм Српске смањио се за 150, а с обзиром на мањи притисак у здравственим установама постепено враћају на стари режим рада поједине одјеле који су до сада били само у служби “ковида” како би неопходну услугу могли добити и остали пацијенти.

Да је епидемиолошка ситуација прилично стабилизована и да су и здравствени радници продисали потврђују и у болницама широм Републике. Директор Болнице у Градишци Рајко Додик рекао је за “Глас Српске” да је евидентно смањење притиска на здравствени систем.

- Уколико се овако настави, а надамо се да хоће, увјерен сам да ћемо већ у јануару затворити један од два “ковид” одјела која имамо. Бројеви се смањују, пријема је мање и надамо се да ће остати на томе - рекао је Додик. Упоредо с тим, наглашава, грађанима који се у болницу јављају због других обољења пружају неопходне услуге и његу, а раде и оперативне захвате.

У стари режим рада вратило се и Одјељење за урологију са педијатријом Болнице Требиње. Одјељење и пратећа опрема су дезинфиковани и спремни да приме прве пацијенте.

Мање пацијената на “ковид” одјелима броје и у највећој здравственој установи у Српској. Прије 15 дана у Универзитетском клиничком центру РС било је хоспитализовано 197 обољелих, а према јучерашњем извјештају тај број мањи је за тридесетак.

Тренд стабилизације настављен је и у Болници “Свети врачеви” у Бијељини. Епидемиолошка ситуација у том граду је повољнија, а љекари очекују да ће пад броја новозаражених бити настављен.

Број хоспитализованих далеко је мањи и у зворничкој болници у односу на то како је било прије два мјесеца, а први човјек те здравствене установе Иван Поповић каже за “Глас Српске” да сви одјели болнице раде нормално.

- Прије два мјесеца имали смо око 60 “ковид” пацијената, сада их је 17. Евидентно је смањење обима посла што даје простора да и здравствени радници и помоћно особље одморе. Научили смо да живимо и радимо с короном и да ниједног тренутка не запоставимо и оне који помоћ љекара траже због других обољења - рекао је Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана