Mališani sve bliži sigurnom koraku

Milijana Latinović
Mališani sve bliži sigurnom koraku

Banjaluka - Porodice mališana sa poteškoćama u kretanju širom Republike Srpske na korak su bliže ostvarenju cilja jer je Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” u petak raspisao tender za nabavku opreme za robotski potpomognutu rehabilitaciju.

Potvrdila je to doktorica Snježana Novaković Bursać ispred Zavoda “Dr Miroslav Zotović”, ističući da će postupak biti otvoren 45 dana.

- Procijenjena vrijednost koju smo naveli u tenderskoj dokumentaciji je 1,22 miliona maraka, pa vidjećemo kako će postupak teći. Planirana je nabavka četiri različite sprave koje će pomoći u rehabilitaciji djece - istakla je Novaković-Bursać za “Glas Srpske” i dodala da bi s prvim danima ljeta uređaj trebalo  da bude instaliran u Zavodu, ukoliko sve bude teklo planiranom dinamikom.

Dodala je da će, prema procjenama ljekara, usluge robotski asistirane rehabilitacije u Srpskoj godišnje koristiti najmanje 150 mališana.

- Najbitnije od svega je to što ćemo zahvaljujući toj savremenoj opremi upotpuniti uslugu u smislu da ćemo djeci koja kao posljedicu oštećenja, oboljenja ili povreda centralnog nervnog sistema imaju poteškoće u kretanju, pomoći da naprave sigurniji korak. Ovo je veliki iskorak i za naš zdravstveni sistem, ali prije svega ogroman napredak u borbi za zdravlje djece - naglasila je Novaković-Bursać.

Vijest da je tender za nabavku robota raspisan obradovala je roditelje mališana čija su djetinjstva ispunjena lavovskom borbom za ozdravljenje.

Danijela Zeljaja iz Banjaluke, koja danonoćno bdije nad svojom dvanaestogodišnjom kćerkom Teodorom Pavlović, kaže za “Glas Srpske” da se već polako pripremaju za rehabilitaciju.

- Čekali smo godinama i za sve porodice je nabavka robota ostvarenje najvećeg sna. Srećni smo i prezadovoljni što će naša djeca dobiti šansu kakvu imaju mališani u razvijenim zemljama. Biće ovo veliki iskorak u našoj borbi i ne sumnjamo da će rezultati biti dobri - rekla je Zeljaja i zahvalila svima koji su pomogli u ostvarenju ovog dugogodišnjeg sna.

Novac za kupovinu savremene opreme za robotski asistiranu rehabilitaciju mališana prikupljen je na donatorskoj večeri u sklopu humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima” koja je pod pokroviteljstvom predsjednice RS Željke Cvijanović održana 23. decembra prošle godine u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci.

Najveći donatori u ovoj humanitarnoj akciji, devetoj po redu, bili su kabinet predsjednice Srpske i Vlada Republike Srbije.

Osim toga, značajan iznos za nabavku robota obezbijedili su i građani koji su pozivali humanitarni broj 1411 i svakim pozivom donirali jednu marku za oboljelu djecu. Tokom akcije prikupljeno je ukupno 1,51 milion maraka. U “Službenom glasniku Republike Srpske” objavljena je Odluka Vlade RS o prenosu tih sredstava na račun Zavoda “Dr Miroslav Zotović”.

Cijena usluge

Snježana Novaković-Bursać je pojasnila da će za osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja RS troškove robotski potpomognute rehabilitacije snositi Fond.

- Za ostale, koji nisu osiguranici Fonda, usluga će biti dostupna po nekoj komercijalnoj cijeni koja će takođe biti prihvatljiva - rekla je Novaković-Bursać.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana