Lambeta: Podignut kvalitet usluge

Srna
Lambeta: Podignut kvalitet usluge

TREBINjE - Trebinjska bolnica podigla je kvalitet usluge budući da se u ovoj ustanovi vrše najsloženije operacije u Republici Srpskoj i šire, naročito u ortopediji, a zabilježen je i porast broja novorođenčadi za oko 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, izjavio je Srni direktor ove bolnice Nedeljko Lambeta.

Lambeta je istakao da Bolnica Trebinje ove godine ima u planu da realizuje 17 specijalizacija, budući da ima potrebu za kadrom, pa je pozvao sve mlade ljekare da se prijave za rad u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

"Nedavno smo potpisali ugovor sa najboljim studentom Medicinskog fakulteta u Foči Savom Milojevićem, koji će, takođe, da bude specijalizant naše bolnice", rekao je Lambeta.

On je dodao da postoji plan da se i sljedeće godine u ovoj zdravstvenoj ustanovi zaposli još petnaestak ljekara, a postoji potreba i za srednjim medicinskim kadrom.

Lambeta je napomenuo da je porodilište Bolnice Trebinje dobilo akreditaciju "Bolnica - prijatelj beba", a započeta je i kontinuirana edukacija srednjeg medicinskog kadra, kako u ustanovi tako u saradnji sa resornim ministarstvom i Fondacijom "Fami".

"Ove godine je Medicinska škola u Trebinju otvorila odjeljenje ginekološko-akušerskog tehničara, što nije bilo skoro 40 godina, potrebni su i anestetičari i medicinski tehničari. Imamo ideju da u saradnji sa Medicinskom školom napravimo projekat, kako bi se svake godine najboljim učenicima škole ponudilo zaposlenje u trebinjskoj bolnici", naveo je Lambeta.

On je naglasio da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi godišnje uradi veliki broj operacija u svim zdravstvenim segmentima, te da se naročito u ortopediji podigao kvalitet usluge na više nivo.

"Doktor Vladan Novaković obavlja najsloženije operacije u Srpskoj i šire, u trebinjskoj bolnici se sada vrše operacije koljena i kukova koje ranije nikada nisu rađene. Takođe, oftalmološko odjeljenje realizuje mnogo operativnih zahvata godišnje između 350 i 400", rekao je Lambeta.

Kad je riječ o hirurgiji, Lambeta je istakao da se i u toj oblasti napreduje, budući da je uspostavljena dobra saradnja sa nekoliko spoljnih saradnika, pri čemu je izdvojio da je u trebinjskoj bolnici laparoskopija žučne kese koju obavlja doktor Goran Vasić podignuta na viši nivo.

"Od jeseni očekujemo da će se u trebinjskoj bolnici vršiti vaskularne operacije aorte i karotide. Od proljeća su u Bolnici angažovana tri mlada vaskularna hirurga sa Kliničkog centra Srbije, koja su do sada obavila veliki broj ambulantnih pregleda", napomenuo je Lambeta.

On je rekao da u saradnji sa trebinjskim hirurzima u bolnici vrše operacije štitne žlijezde i dojke, kao i kompleksni zahvati na debelom crijevu, dok se na Odjeljenju urologije izvrši najviše operacija u Srpskoj, a preduzimaju se i najzahtjevnije ginekološke operacije.

Lambeta je dodao da je u Bolnici prošle godine u vrijeme epidemije virusa korona formiran ultrazvučni kabinet, u kojem više ljekara vrši preglede, a liste čekanja na ovu uslugu su svedene na mjesec i po dana.

On je naveo da je trenutno u pripremi projekat izgradnje nove zgrade bolnice, te istakao da je kod ovog projekta naročitu pomoć pružio profesor Predrag Peško svojim iskustvom i savjetima.

"Nama je potreban novi objekat i zbog broja kreveta i pacijenata iz Trebinja i istočne Hercegovine koji zaslužuju bolju uslugu i zdravstvenu zaštitu i njegu. Planirano je da nova bolnica ima nepunih 18.000 metara kvadratnih, sa oko 222 kreveta, veliki parking, unapređenje odjeljenja. Želimo da izgradnjom novog objekta budemo regionalni zdravstveni centar", rekao je Lambeta.

On je napomenuo da je nedavno trebinjska bolnica od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske dobila vrijednu donaciju 10 pacijent monitora, a svakodnevne su i druge donacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana