Ламбета: Подигнут квалитет услуге

Срна
Ламбета: Подигнут квалитет услуге

ТРЕБИЊЕ - Требињска болница подигла је квалитет услуге будући да се у овој установи врше најсложеније операције у Републици Српској и шире, нарочито у ортопедији, а забиљежен је и пораст броја новорођенчади за око 20 одсто у односу на прошлу годину, изјавио је Срни директор ове болнице Недељко Ламбета.

Ламбета је истакао да Болница Требиње ове године има у плану да реализује 17 специјализација, будући да има потребу за кадром, па је позвао све младе љекаре да се пријаве за рад у овој здравственој установи.

"Недавно смо потписали уговор са најбољим студентом Медицинског факултета у Фочи Савом Милојевићем, који ће, такође, да буде специјализант наше болнице", рекао је Ламбета.

Он је додао да постоји план да се и сљедеће године у овој здравственој установи запосли још петнаестак љекара, а постоји потреба и за средњим медицинским кадром.

Ламбета је напоменуо да је породилиште Болнице Требиње добило акредитацију "Болница - пријатељ беба", а започета је и континуирана едукација средњег медицинског кадра, како у установи тако у сарадњи са ресорним министарством и Фондацијом "Фами".

"Ове године је Медицинска школа у Требињу отворила одјељење гинеколошко-акушерског техничара, што није било скоро 40 година, потребни су и анестетичари и медицински техничари. Имамо идеју да у сарадњи са Медицинском школом направимо пројекат, како би се сваке године најбољим ученицима школе понудило запослење у требињској болници", навео је Ламбета.

Он је нагласио да се у овој здравственој установи годишње уради велики број операција у свим здравственим сегментима, те да се нарочито у ортопедији подигао квалитет услуге на више ниво.

"Доктор Владан Новаковић обавља најсложеније операције у Српској и шире, у требињској болници се сада врше операције кољена и кукова које раније никада нису рађене. Такође, офталмолошко одјељење реализује много оперативних захвата годишње између 350 и 400", рекао је Ламбета.

Кад је ријеч о хирургији, Ламбета је истакао да се и у тој области напредује, будући да је успостављена добра сарадња са неколико спољних сарадника, при чему је издвојио да је у требињској болници лапароскопија жучне кесе коју обавља доктор Горан Васић подигнута на виши ниво.

"Од јесени очекујемо да ће се у требињској болници вршити васкуларне операције аорте и каротиде. Од прољећа су у Болници ангажована три млада васкуларна хирурга са Клиничког центра Србије, која су до сада обавила велики број амбулантних прегледа", напоменуо је Ламбета.

Он је рекао да у сарадњи са требињским хирурзима у болници врше операције штитне жлијезде и дојке, као и комплексни захвати на дебелом цријеву, док се на Одјељењу урологије изврши највише операција у Српској, а предузимају се и најзахтјевније гинеколошке операције.

Ламбета је додао да је у Болници прошле године у вријеме епидемије вируса корона формиран ултразвучни кабинет, у којем више љекара врши прегледе, а листе чекања на ову услугу су сведене на мјесец и по дана.

Он је навео да је тренутно у припреми пројекат изградње нове зграде болнице, те истакао да је код овог пројекта нарочиту помоћ пружио професор Предраг Пешко својим искуством и савјетима.

"Нама је потребан нови објекат и због броја кревета и пацијената из Требиња и источне Херцеговине који заслужују бољу услугу и здравствену заштиту и његу. Планирано је да нова болница има непуних 18.000 метара квадратних, са око 222 кревета, велики паркинг, унапређење одјељења. Желимо да изградњом новог објекта будемо регионални здравствени центар", рекао је Ламбета.

Он је напоменуо да је недавно требињска болница од Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске добила вриједну донацију 10 пацијент монитора, а свакодневне су и друге донације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана