Krajišnik: Odluke o zaduženju i garancijama nisu rizične za fiskalnu poziciju i budžet

Srna
Krajišnik: Odluke o zaduženju i garancijama nisu rizične za fiskalnu poziciju i budžet

Banjaluka - Predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske Milenko Krajišnik rekao je da odluke Narodne skupštine o zaduženju za izgradnju obilaznice oko Doboja na koridoru “Pet ce” i o iznosu garancija koje Srpska može izdati u ovoj godini za kreditna zaduženja, ne bi trebalo negativno da utiču na fiskalnu poziciju i likvidnost republičkog budžeta.

Krajišnik je istakao da su obje odluke Narodne skupštine Republike Srpske uobičajene.

“Odluka o garancijama donošena je i prošle godine i ona daje okvir u kojem se Vlada može kretati prilikom davanja garancija javnim subjektima kod zaduženja za određene projekte. Odluka o prihvatanju zaduženja je uobičajena kada se projekti finansiraju u aranžmanu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj /EBRD/”, rekao je Krajišnik Srni.

Prema njegovim riječima, rasprava o odluci o zaduženju kod EBRD-a mogla je da se odnosi na dva ključna aspketa - da li je taj projekat važan i potreban i uslove pod kojima se Srpska zadužuje za finansiranje tog projekta.

“Nemam dilemu u vezi sa značajem tog projekta. Transevropski koridor je auto-put koji se gradi kroz cijelu Evropu i malim dijelom prolazi kroz Srpsku. Naša sreća je što ćemo biti priključeni na taj koridor jer su na njega priključene sve evropske zemlje na pravcu sjever-jug. O njegovom značaju ne treba previše trošiti riječi. On je i dio mreže auto-puteva u BiH, odnosno Srpskoj i ne može biti sporan”, kaže Krajišnik.

Govoreći o uslovima pod kojima se Srpska zadužuje, Krajišnik je istakao da su oni standardni kada je riječ o kreditu EBRD-a za finansiranje ovakvih projekata u zemljama kao što je Republika Srpska.

“To je 15 godina otplate uz tri godine grejs perioda i kamatnom stopom od jedan odsto plus EURIBOR koji je sada na istorijskom minimumu. To su zaista povoljni izvori finansiranja. Donošenje odluke i finansiranje ovog projekta iz ovih izvora ne bi trebalo da negativno utiče na fiskalnu poziciju”, naglasio je Krajišnik.

On je istakao da je argument cinika da taj kredit treba vratiti.

“Naravno da ga treba vratiti, ali treba da bude izgrađen značajan dio infrastrukture koja je pretpostavka za razvoj i podrška budućem razvoju Srpske. Nema dileme da treba graditi infrastrukturu, posebno na međunarodnim koridorima, jer bez toga ne možete razvijati zemlju”, rekao je Krajišnik.

Govoreći o odluci o iznosu garancija za kreditno zaduženje, Krajišnik je istakao da je ona malo drugačije prirode i donosi se da bi Vladi omogućila da daje garancije za pojedinačne projekte, odnosno pojedinačna zaduženja za određene srhe.

“Zakon je omogućio da te svrhe budu različite od kapitalnih projekata i investicija, koji su razvojnog karaktera, mogu biti samoodrživi i doprinijeti ubrazanju ekonomskog rasta pa i životnog standarda stanovništva, do finansiranja budžetskog deficita i pokrića obaveza iz ranijeg perioda i drugih namjena”, pojasnio je Krajišnik.

Prema njegovim riječima, ključno pitanje je za koje projekete će u budućnosti Vlada dati garancije.

“Ako bude davala garancije, a nadam se da hoće, za projekte koji su ekonomski održivi i mogu da finansiraju sami sebe iz svog profita, onda odluka o garancijama nije problem. Garancija se uvijek daje da bi bio smanjen rizik u realizaciji projekta sa nadom da neće biti aktivirana. Garancija koja nije aktivirana uopšte ne utiče na likvidnost, budžetsku poziciju i fiskalnu stabilnost. Nadam se da će odluke Vlade u budućnosti biti takve i da će Vlada o tome voditi računa”, kaže Krajišnik.

Ukoliko garancije eventualno budu davane za plaćanja koja ne mogu biti samoodrživa i za koje će garancije sigurno biti aktivirane, dodaje Krajišnik, onda će to uticati na fiskalnu poziciju i budžet Srpske.

“U tom slučaju iz budžeta će morati biti namirene te garancije i to bi bila jedna vrsta rizika za likvidnost budžeta”, istakao je Krajišnik.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je nedavno odluku o prihvatanju zaduženja Srpske kod EBRD-a u iznosu od 150 miliona evra za finansiranje izgradnje zaobilaznice oko Doboja na Koridoru “Pet ce”.

Parlament je usvojio i odluku o iznosu garancija koje može izdati Republika Srpska u 2019. godini za kreditna zaduženja do iznosa od 800 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana