Korona dnevno zarazi jedno odjeljenje đaka

Milijana Latinović
Korona dnevno zarazi jedno odjeljenje đaka

BANjALUKA - Da četvrti talas pandemije uzima sve više maha u Republici Srpskoj, potvrđuje podatak da se koronom dnevno zarazi u prosjeku cijelo odjeljenje đaka jer je za 20 dana, koliko traje nova školska godina, virus potvrđen kod 597 osnovaca i srednjoškolaca.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS na dan kada je školsko zvono ponovo u učionicama okupilo đake, korona je do tada potvrđena kod ukupno 1.415 osoba uzrasta od šest do 14 godina i 1.815 uzrasta od 15 do 19 godina. Nakon tri sedmice brojevi su uvećani, pa je u prvoj uzrasnoj grupi zaključno sa jučerašnjim danom bi­o ukupno 1.691 zaraženi i njih 2.136 u drugoj grupi. Osim toga, zaraženih ima i u vrtićkoj grupi, uzrasta do pet godina.

Zbog virusa korona čak 22 odjeljenja osnovaca u Srpskoj nastavu prate onlajn, a u Ministarstvu prosvjete i kulture RS pojašnjavaju da Institut i Higijensko-epidemiološka služba vrše analize rizičnih kontakata, te shodno tome procjenjuju da li kompletno odjeljenje ili samo određeni učenici treba da idu u izolaciju.

- Ministarstvo izdaje saglasnost samo u slučajevima kada cijela škola prelazi na onlajn izvođenje nastave. Saglasnost za odvijanje nastave na daljinu 16. septembra dali smo područnom odjeljenju Donji Vrbljani koje je u sastavu OŠ “Desanka Maksimović” Gornji Ribnik - naveli su u resornom ministarstvu.

Dodaju da nastavu na daljinu prate po četiri odjeljenja u osnovnim školama “Sveti Sava” Bijeljina, “Petar Petrović Njegoš” Banjaluka, te tri odjeljenja u  školi “Dvorovi” iz Dvorova, zatim po dva u školama “Vuk Karadžić” i “Knez Ivo od Semberije” u Bijeljini i “Meša Selimović” u Janji. Onlajn časove pohađaju i osnovci u po jednom odjeljenju u banjalučkim školama “Branko Ćopić”, “Dositej Obradović” i “Branko Radičević”, te “Šamac” iz Šamca i “Nikola Mačkić” iz Previje.

U ministarstvu ističu da su od direktora škola zatražili da redovno, svakodnevno prate primjenu mjera i preporuka nadležnih institucija kako ne bi dolazilo do širenja virusa u vaspitno-obrazovnim ustanovama.

A da su škole trenutno možda jedino mjesto gdje se striktno poštuju epidemiološke mjere, potvrđuje predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola na području Bijeljine, Lopara i Ugljevika Predrag Račanović.

- Povećan je broj zaraženih učenika i određeni broj odjeljenja nastavu prati onlajn. Mjere se izvan škola slabo poštuju, što možemo vidjeti svaki dan u svim lokalnim zajednicama. Najvjerovatnije da virus u škole dođe izvana, a s obzirom na to da kroz škole cirkuliše veliki broj učenika, sigurno da dođe i do širenja ako neko dijete dođe bolesno - rekao je Račanović.

Specijalista pedijatar, supspecijalista dječije pulmologije Dejan Bokonjić rekao je za “Glas Srpske” da broj zaražene djece raste, ali da se na sve načine nastoji da nastava protiče u učionicama.

- Kliničke slike kod osnovaca su uglavnom blage, dok kod srednjoškolaca ima dosta upala pluća. Za sada se one dosta dobro rješavaju i nema teških kliničkih slika. Problem je da se djeca zaraze i takva donesu virus kući i to je onda rizik za starije ukućane - rekao je Bokonjić i podvukao da je masovnija vakcinacija odraslih i dalje jedini izlaz iz ove situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana