Korak u svijet digitalne revolucije

Željka Domazet
Korak u svijet digitalne revolucije

Sarajevo - Telekom operaterima juče su svečano uručene dozvole za početak sprovođenja projekta uvođenja 4G mreže u BiH. Dozvole su uručene predstavnicima “BH Telekoma” i “HT Mostara”, dok će dozvola naknadno biti uručena “Telekomu Srpske”.

- U narednoj godini više od 60 odsto teritorije BiH biće pokriveno 4G mrežom, a u idućih pet godina to će biti obezbijeđeno za 90 odsto teritorije BiH sa namjerom da budu pokriveni svi glavni gradovi, naseljena mjesta, putni pravci i turističke destinacije. U narednim mjesecima građani, kao i privrednici u BiH će moći uživati u prednostima 4G mreže. Prema zadnjim analizama, imaćemo najmanje sedam ili osam puta veću brzinu prijema i slanja svih sadržaja sa mogućnošću korišćenja više kanala - rekao je predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić prilikom dodjele dozvola telekom operaterima.

Zvizdić je kazao da će prvi grad koji će koristiti 4G mrežu biti Sarajevo, a zatim Mostar tokom sajma narednih dana, a onda svi drugi gradovi i ostala naseljena mjesta u BiH.

- Posebno zahvaljujem RAK-u i Ministarstvu transporta i komunikacija BiH kao i našim telekom operaterima - kazao je Zvizdić.

Zahvalio je institucijama što su naporno radile na dodjeli dozvola kao i na sporazumu o smanjenju cijena rominga na području zapadnog Balkana.

- Neki procesi u BiH išli su nekada sporije zato što smo vrlo često nailazili na paradoksalne blokade i opstrukcije - rekao je Zvizdić.

Dozvole za korišćenje radiofrekventnog spektra za pružanje elektronskih komunikacionih usluga putem mobilnih pristupnih sistema, odnosno 4G mreže, dodijelila je Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH. Direktor RAK-a Predrag Kovač je kazao da je ovim počelo pružanje usluga 4G mreže i da je to veoma bitan dan za BiH jer smo zakoračili u svijet digitalne revolucije.

- Ulazimo u sistem u kojem će privreda i firme koje pružaju različite vrste usluga koristiti ovu mrežu da budu dostupniji - rekao je Kovač.

Kompanija “m:tel”

 

Kompanija “m:tel” spremno je dočekala dugo očekivane i konačno uručene dozvole RAK-a, te je svojim korisnicima od juče počela da pruža sve prednosti koje donosi 4G mreža.

- Dobijanjem neophodnih dozvola od RAK-a i u skladu sa njegovim propisanim uslovima, 4G mrežom “m:tela” naprije će biti pokriveni svi veći gradovi u BiH, a potom i sva ostala mjesta i ruralna područja - navode u “m:telu”.

Iz ove kompanije pozivaju korisnike koji još nemaju kartice koje podržavaju 4G mrežu da u narednom periodu posjete”m:tel” prodajna mjesta i zamijene svoje postojeće SIM kartice novim kako bi bili spremni za još brži internet i sve ostale prednosti LTE tehnologije.

- 4G mreža korisnicima omogućava brži pristup mobilnim podacima kako u uploadu tako i u donjnloadu. Brzine interneta koje donosi nova LTE tehnologija biće i do 10 puta veće od trenutnih. Nova, fleksibilnija tehnologija znači i efikasniji način pružanja usluga koje će kompanija “m:tel” ubuduće nuditi svojim korisnicima - kažu u ovoj kompaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana