Kinezi počinju da grade za dvije godine

Veljko Zeljković
Kinezi počinju da grade za dvije godine

Banjaluka - Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić i generalni menadžer “Šandong internešnela” Jang Sju parafirali su juče u Banjaluci ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka - Prijedor koji će graditi ova kineska kompanija.

Nakon ovog čina stvoreni su svi uslovi da kineski partner pokrene proceduru plaćanja koncesione naknade koja iznosi oko 4,47 miliona evra, nakon čega će i zvanično biti potpisan ugovor o dodjeli koncesije za izgradnju ovog autoputa. Kako je pojasnio Trninić, ovom prilikom nije potpisan konačan ugovor, nego samo parafiran zbog toga što nije uplaćena ova naknada, što po zakonima Srpske mora biti obavljeno na dan potpisivanja.

- Kineska strana to ne osporava, nego je razlog u procedurama koje mora da prođe ova državna kompanija. Zbog toga smo ostavili razuman rok za uplatu ove naknade, poslije čega će ugovor biti potpisan i postati punovažan - istakao je Trninić.

Prema podacima iz generalnog projekta, ovaj strateški putni pravac biće dug 42,2 kilometra, a vrijednost investicije, koja obuhvata projektovanje i izgradnju, iznosiće oko 297 miliona evra.

Planirano je da ima po dvije saobraćajne trake po smjeru, razdjelno ostrvo i zaustavne trake. Takođe, predviđena je gradnja sedam tunela i 35 mostova, ali i tri petlje. 
Projektom je predviđeno da u roku od dvije godine bude završeno projektovanje, ali i eksproprijacija zemljišta.
Izgradnja bi, prema istom planu, trebalo da traje tri godine, a upravljanje i održavanje autoputa narednih 30 godina, tokom kojih je koncesionar odgovoran za njegovo nesmetano funkcionisanje i održavanje.

Prema riječima Trninića, “Šandong internešnel” se obavezao da će izvršiti projektovanje i druge dionice ovog autoputa do Novog Grada, ali i brzog puta prema Kozarskoj Dubici.
- Nadam se da ćemo poslije pet godina, kada završimo prvu fazu autoputa Banjaluka - Prijedor, nastaviti sa realizacijom ovih pravaca prema Novom Gradu i Kozarskoj Dubici - rekao je Trninić dodajući da je dobijeno i pozitivno mišljenje Pravobranilaštva RS za potpisivanje ovog ugovora iako to nije bilo neophodno.

“Čajna šandong internešnel” je, inače, jedna od najvećih građevinskih kompanija u svijetu i giganata u oblasti izgradnje mostova i autoputeva. Poznati su i po tome što su izgradili i jedan od najvećih mostova na svijetu, dužine 42 kilometra.

Trasa autoputa

Autoput Banjaluka - Prijedor prolaziće podnožjem planine Kozara, kroz naselja Kuljani, Barlovci i Ramići, gdje će biti izgrađen i prvi tunel, a zatim bi trebalo da ide prema Cerićima i dalje ka Potkozarju, Omarskoj i Kozarcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana