Javni univerziteti ne smiju da trpe štetu zbog samovolje pojedinaca

Srna
Javni univerziteti ne smiju da trpe štetu zbog samovolje pojedinaca

Podgorica - Javni univerziteti ne smiju da trpe štetu zbog samovolje pojedinaca i pojedinih institucija u procesu institucionalne reakreditacije i akreditacije studijskih programa, poručeno je sa Četvrtog foruma rektora jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana koji se održava u Podgorici.

Na ovom skupu rektori univerziteta iz BiH razmatrali su situaciju u vezi sa reakreditacijom univerziteta i akreditacijom studijskih programa u BiH.

Upućen je apel Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH u kojem se naglašava da su osnivači i agencije dužni da u sinergiji sa institucijama visokog obrazovanja traže optimalne modele saradnje kako bi se doprinijelo bržem razvoju društva i njegovom uključivanju u evropske procese.

“Visoko obrazovanje strateško je i razvojno područje svakog društva, pa tako i u BiH. Razvoj visokog obrazovanja u vezi sa tim je prioritet svih struktura društva, a na poseban način njihovih osnivača”, navedeno je u apelu upućenom Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH.

Rektori su pozvali Agenciju za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH i druge agencije da svoje djelovanje usklade sa zakonskim propisima i interesima razvoja visokog obrazovanja jer je svako usporavanje i samovolja veoma štetno za sve procese razvoja nauke i visokog obrazovanja u BiH.

“Institucije visokog obrazovanja svjesne svoje uloge u razvitku društva uložiće dodatne napore da bi visoko obrazovanje ostalo generator razvoja i svih vrijednosti koje naše društvo čini posebnim u ovom dijelu Evrope i svijeta”, ističe se u apelu.

Apel su uputili rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifet Škrijelj i rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić.

Među njima je rektor Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić, rektor Univerziteta u Zenici Damir Kukić, rektor Univrerziteta u Bihaću Nevzet Veladžić i rektor Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru Elvir Zlomušica.

Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske i univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu predali su 12. aprila Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Envera Halilovića, kojeg terete, između ostalog, za nesavjestan rad u službi, za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja i falsifikovanje isprave.

U krivičnoj prijavi, koja je u posjedu Srne, navedeno je da je Halilović 29. marta odbio da izvrši upis rješenja o akreditaciji univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu u registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH, čime je postupio protivno odredbama Statuta Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH i Okvirnog Zakona o visokom obrazovanju u BiH.

Krivična prijava je podnesena u skladu sa zaključkom Vlade Srpske donesenim 3. aprila koja je tada ocijenila da blokada upisa javnih univerziteta u Srpskoj u registar predstavlja čistu političku opstrukciju i pokušaj njihove diskreditacije. /kraj/tb/dad/foto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana