Goran Babić, novoimenovani predsjednik Uprave NLB Banke Banjaluka: Prioritet očuvati stabilnost i snagu banke

Milijana Latinović
Goran Babić, novoimenovani predsjednik Uprave NLB Banke Banjaluka: Prioritet očuvati stabilnost i snagu banke

Svaki dan donosi nove izazove i pitanja. Kada imate pouzdanu banku, kvalitetne zaposlene i uspješne klijente onda je svaki izazov lakše ostvariti, a prioritet u našem poslovanju biće da sačuvamo stabilnost i snagu banke.

Istakao je to u intervjuu za “Glas Srpske” novoizabrani predsjednik Uprave NLB Banke Banjaluka Goran Babić, koji je 1. jula preuzeo tu dužnost.

Govoreći o prvim koracima na novoj dužnosti Babić je rekao da je ponosan što je dio tima veoma stabilne i uspješne banke koja ima jaku poziciju na bankarskom tržištu.

- NLB Banka je jaka i stabilna banka i nisu neophodne velike promjene. Rukovodstvo dugi niz godina pokazuje stabilan trend poslovanja i kolega Radovan Bajić je svojim radom, načinom poslovanja i upravljanjem bankom, zajedno sa svojim kolegama, doprinio da ona bude jedna od najboljih banaka. Ponosan sam što sam dobio priliku da radim ovdje i trudiću se da nastavim taj trend poslovanja, da pokazujemo snagu Banke i da budemo uvijek blizu svojih klijenata - istakao je Babić.

GLAS: Koliko je veliki izazov voditi banku koja četvrt vijeka posluje pozitivno?

BABIĆ: Nije nimalo jednostavno naslijediti kolegu Bajića koji je brend bankarstva, koji je veoma dugo u ovom sektoru i kojeg poznajem po najboljim epitetima. Nadam se da ću sa kolegama iz Uprave i svim zaposlenima uspjeti da odgovorim tom izazovu.

GLAS: Šta je važno da se održi uspjeh i dobri rezultati poslovanja?

BABIĆ: Za uspjeh i dobre rezultate ključne su tri stvari: zaposleni, klijenti i vlasnici banke. Mi u NLB Banci Banjaluka imamo odličan tim, edukovane zaposlene koji su motivisani za svoj rad i to je svakako osnovni preduslov za postizanje rezultata. Plan je da i u budućnosti gajimo taj mentalitet motivisanog radnika, cilj nam je da dodatno obučavamo svoje ljude, da ojačamo kvalitetan tim koji može da odgovori svim izazovima. Zadovoljni klijenti su slijedeći stub dobre banke. Tradicija NLB Banke uvijek su bili uspješni i kvalitetni klijenti i želimo nastaviti tim putem. Cilj nam je da budemo uvijek blizu klijenata i da možemo odgovoriti svim njihovim zahtjevima. Takođe, i vlasnici banke su bitna karika. Imamo tu sreću da iza nas stoji stabilna grupacija, NLB Grupa sa sjedištem u Ljubljani, sa tehnologijom, razvojem i kvalitetnim timom koji nam daje dodatnu snagu da budemo još prepoznatljiviji.

GLAS: NLB Banka jedna je od rijetkih koja ima neznatan procenat fluktuacije zaposlenih što očigledno govori o njihovom zadovoljstvu. Kako održati motivaciju zaposlenih i šta bi ste savjetovali poslodavcima kako da zadrže radnike?

BABIĆ: Nije jednostavno zadržati dobre radnike. Potrebno je mnogo truda i rada. Smatram da je neophodno stalno održavati kontakt sa kolegama. I do sada sam se vodio politikom otvorenih vrata prema radnicima. Ne želimo atmosferu u kojoj radnik nema kome da se obrati ako ima problem, ili ako želi razgovarati. Naprotiv, veoma je bitno da smo tu da ga saslušamo. Veoma je važno raditi na dodatnom usavršavanju i razvoju zaposlenih. Tehnologija se svaki dan mijenja i to svaki poslodavac treba da prepozna i da ulaže u svoje zaposlene i to je investicija, to nije trošak. U takvoj sredini radnik je spreman dati svoj maksimalan doprinos poslovanju. Bez kvalitetnih i motivisanih radnika rezultat se teško postiže.

GLAS: Koji su Vam planovi za naredni period?

BABIĆ: I u drugom polugodištu nastavićemo sa svojim redovnim aktivnostima u cilju ispunjavanja  postavljenih planova. Tu smo za sve naše klijente, da dajemo svoj doprinos u ispunjavanju svih njihovih zahtjeva, da kreditiramo i fizička i pravna lica kao što smo i do sada radili. Trudićemo se da ispunimo svoj cilj kada je riječ o ostvarenju dobiti Banke u ovoj godini, koju prati blagi trend rasta iz godine u godinu. Osim toga, nastavićemo i dalje razvijati moderne tehnologije, optimizovati procese i truditi se da budemo brži i efikasniji.

GLAS: Šta klijenti mogu očekivati u narednom periodu?

BABIĆ: Na tržištu Republike Srpske već nekoliko godina prisutan je trend niskih kamatnih stopa na kredite i trenutne kamate su najniže u istoriji našeg bankarskog sistema. Očekivanja su da će taj trend ostati stabilan u narednom periodu. Na nivo kamatnih stopa u ovom trenutku utiče velika likvidnost bankarskog sektora koja je prisutna već nekoliko godina. S druge strane, ta likvidnost utiče i na kamate na depozite, koje su takođe na istorijskim minimumima i očekujem da će se taj pad nastaviti. Gledajući banke u okruženju, tamo se čak uvode i negativne kamatne stope na veće iznose štednje i možemo očekivati da će taj trend doći i na naše tržište.

GLAS: Kako vidite budućnost bankarstva u Srpskoj u svjetlu  digitalizacije?

BABIĆ: Trend digitalizacije je neminovnost, ne samo u bankarstvu nego i u drugim oblastima života. U bankarstvu već vidimo mnoge promjene, neki procesi su ubrzani, klijenti više ne moraju da dolaze u banku da bi obavili transakcije, već to mogu uraditi i iz svoga doma. Prije sedam ili osam godina to nije bilo moguće. Nismo zadovoljni što taj trend nije masovniji, jer uglavnom se digitalizacija svela samo na bankarstvo. Očekujemo da će cjelokupan sistem u društvu uskoro početi više da funkcioniše na digitalnoj bazi, što će svakako olakšati život “običnog” čovjeka. Želimo da mi kao NLB Grupa budemo predvodnik bankarskog sektora u svjetlu digitalizacije.

Biografija

GLAS: Od kada ste dio NLB Banke?

BABIĆ: Karijeru sam započeo 2000. godine u Ministarstvu finansija RS, gdje sam proveo dvije i po godine, a potom sam prešao u bankarski sektor. Radio sam na različitim pozicijama, počeo sam kao pravnik i tada nisam planirao da ću toliko dugo ostati u bankarstvu. Pokazao se kao veoma izazovan, ali i interesantan posao. Proveo sam šest godina u upravi, od čega četiri kao predsjednik Uprave tadašnje Hipo banke, nakon čega sam odlučio da napravim iskorak u karijeri. Radio sam kao advokat četiri i po godine i iz tog perioda nosim drugačije iskustvo, da bih ponovo odlučio da se vratim u bankarski sektor a od januara ove godine sam dio divnog tima NLB Banke Banjaluka. Oženjen sam i otac dvije divne kćerke. Rođen sam u Banjaluci i ovdje planiram da provedem svoj život.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana