Горан Бабић, новоименовани предсједник Управе НЛБ Банке Бањалука: Приоритет очувати стабилност и снагу банке

Милијана Латиновић
Горан Бабић, новоименовани предсједник Управе НЛБ Банке Бањалука: Приоритет очувати стабилност и снагу банке

Сваки дан доноси нове изазове и питања. Када имате поуздану банку, квалитетне запослене и успјешне клијенте онда је сваки изазов лакше остварити, а приоритет у нашем пословању биће да сачувамо стабилност и снагу банке.

Истакао је то у интервјуу за “Глас Српске” новоизабрани предсједник Управе НЛБ Банке Бањалука Горан Бабић, који је 1. јула преузео ту дужност.

Говорећи о првим корацима на новој дужности Бабић је рекао да је поносан што је дио тима веома стабилне и успјешне банке која има јаку позицију на банкарском тржишту.

- НЛБ Банка је јака и стабилна банка и нису неопходне велике промјене. Руководство дуги низ година показује стабилан тренд пословања и колега Радован Бајић је својим радом, начином пословања и управљањем банком, заједно са својим колегама, допринио да она буде једна од најбољих банака. Поносан сам што сам добио прилику да радим овдје и трудићу се да наставим тај тренд пословања, да показујемо снагу Банке и да будемо увијек близу својих клијената - истакао је Бабић.

ГЛАС: Колико је велики изазов водити банку која четврт вијека послује позитивно?

БАБИЋ: Није нимало једноставно наслиједити колегу Бајића који је бренд банкарства, који је веома дуго у овом сектору и којег познајем по најбољим епитетима. Надам се да ћу са колегама из Управе и свим запосленима успјети да одговорим том изазову.

ГЛАС: Шта је важно да се одржи успјех и добри резултати пословања?

БАБИЋ: За успјех и добре резултате кључне су три ствари: запослени, клијенти и власници банке. Ми у НЛБ Банци Бањалука имамо одличан тим, едуковане запослене који су мотивисани за свој рад и то је свакако основни предуслов за постизање резултата. План је да и у будућности гајимо тај менталитет мотивисаног радника, циљ нам је да додатно обучавамо своје људе, да ојачамо квалитетан тим који може да одговори свим изазовима. Задовољни клијенти су слиједећи стуб добре банке. Традиција НЛБ Банке увијек су били успјешни и квалитетни клијенти и желимо наставити тим путем. Циљ нам је да будемо увијек близу клијената и да можемо одговорити свим њиховим захтјевима. Такође, и власници банке су битна карика. Имамо ту срећу да иза нас стоји стабилна групација, НЛБ Група са сједиштем у Љубљани, са технологијом, развојем и квалитетним тимом који нам даје додатну снагу да будемо још препознатљивији.

ГЛАС: НЛБ Банка једна је од ријетких која има незнатан проценат флуктуације запослених што очигледно говори о њиховом задовољству. Како одржати мотивацију запослених и шта би сте савјетовали послодавцима како да задрже раднике?

БАБИЋ: Није једноставно задржати добре раднике. Потребно је много труда и рада. Сматрам да је неопходно стално одржавати контакт са колегама. И до сада сам се водио политиком отворених врата према радницима. Не желимо атмосферу у којој радник нема коме да се обрати ако има проблем, или ако жели разговарати. Напротив, веома је битно да смо ту да га саслушамо. Веома је важно радити на додатном усавршавању и развоју запослених. Технологија се сваки дан мијења и то сваки послодавац треба да препозна и да улаже у своје запослене и то је инвестиција, то није трошак. У таквој средини радник је спреман дати свој максималан допринос пословању. Без квалитетних и мотивисаних радника резултат се тешко постиже.

ГЛАС: Који су Вам планови за наредни период?

БАБИЋ: И у другом полугодишту наставићемо са својим редовним активностима у циљу испуњавања  постављених планова. Ту смо за све наше клијенте, да дајемо свој допринос у испуњавању свих њихових захтјева, да кредитирамо и физичка и правна лица као што смо и до сада радили. Трудићемо се да испунимо свој циљ када је ријеч о остварењу добити Банке у овој години, коју прати благи тренд раста из године у годину. Осим тога, наставићемо и даље развијати модерне технологије, оптимизовати процесе и трудити се да будемо бржи и ефикаснији.

ГЛАС: Шта клијенти могу очекивати у наредном периоду?

БАБИЋ: На тржишту Републике Српске већ неколико година присутан је тренд ниских каматних стопа на кредите и тренутне камате су најниже у историји нашег банкарског система. Очекивања су да ће тај тренд остати стабилан у наредном периоду. На ниво каматних стопа у овом тренутку утиче велика ликвидност банкарског сектора која је присутна већ неколико година. С друге стране, та ликвидност утиче и на камате на депозите, које су такође на историјским минимумима и очекујем да ће се тај пад наставити. Гледајући банке у окружењу, тамо се чак уводе и негативне каматне стопе на веће износе штедње и можемо очекивати да ће тај тренд доћи и на наше тржиште.

ГЛАС: Како видите будућност банкарства у Српској у свјетлу  дигитализације?

БАБИЋ: Тренд дигитализације је неминовност, не само у банкарству него и у другим областима живота. У банкарству већ видимо многе промјене, неки процеси су убрзани, клијенти више не морају да долазе у банку да би обавили трансакције, већ то могу урадити и из свога дома. Прије седам или осам година то није било могуће. Нисмо задовољни што тај тренд није масовнији, јер углавном се дигитализација свела само на банкарство. Очекујемо да ће цјелокупан систем у друштву ускоро почети више да функционише на дигиталној бази, што ће свакако олакшати живот “обичног” човјека. Желимо да ми као НЛБ Група будемо предводник банкарског сектора у свјетлу дигитализације.

Биографија

ГЛАС: Од када сте дио НЛБ Банке?

БАБИЋ: Каријеру сам започео 2000. године у Министарству финансија РС, гдје сам провео двије и по године, а потом сам прешао у банкарски сектор. Радио сам на различитим позицијама, почео сам као правник и тада нисам планирао да ћу толико дуго остати у банкарству. Показао се као веома изазован, али и интересантан посао. Провео сам шест година у управи, од чега четири као предсједник Управе тадашње Хипо банке, након чега сам одлучио да направим искорак у каријери. Радио сам као адвокат четири и по године и из тог периода носим другачије искуство, да бих поново одлучио да се вратим у банкарски сектор а од јануара ове године сам дио дивног тима НЛБ Банке Бањалука. Ожењен сам и отац двије дивне кћерке. Рођен сам у Бањалуци и овдје планирам да проведем свој живот.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана