Farmland staje na noge

Milijana Latinović
Farmland staje na noge

Banjaluka - Investitori iz Kine, koji su govedarsko preduzeće "Farmland" iz Nove Topole kupili za 24 miliona evra, idućih dana preuzeće upravljanje ovom farmom.

Član Upravnog odbora preduzeća Predrag Zgonjanin ističe da se na ovom projektu radi već dugo, te da se prve finansijske transakcije očekuju krajem januara i početkom februara.

- Za "Farmland" ulazak strateškog partnera znači kraj agonije koja je nastala lošim procesom privatizacije u kome je ovo preduzeće kao jedini pošten kupac postalo žrtva neplaćenih obaveza bivšeg PIK "Mladen Stojanović", a po osnovu solidarne odgovornosti, za koju "Farmland" plaća sve obaveze preduzeća koja su u stečaju od same privatizacije - rekao je Zgonjanin.

Ističe da je riječ o preduzećima "Farma svinja", "Ratarstvo" i "Fabrika stočne hrane" čiji stečajni postupci ni do danas nisu završeni.

- Postoji osnovana sumnja da je čitav taj proces unaprijed smišljen i planiran - istakao je Zgonjanin.

Naglašava da, osim spasavanja "Farmlanda" i proširivanja njegove proizvodnje novim proizvodima za kinesko tržište, ovaj projekat obuhvata mnoge grane privrede i mnoge subjekte što će se, kako kaže, pozitivno odraziti i na RS.

Zgonjanin pojašnjava da će novcem od prodaje preduzeća biti izmirene sve obaveze i očišćeni svi dugovi.

- Plan ulaganja je oko 15 miliona KM, dok će preostalim novcem biti plaćena sva dugovanja i obaveze "Farmlanda" - rekao je Zgonjanin i dodao da će ovo preduzeće pravnim lijekovima tražiti nadoknadu nastale štete, kao i izgubljene dobiti kako zbog materijalne, tako i moralne potrebe da svu lošu konotaciju u vezi sa ovim imenom skine sa sebe.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS pozdravljaju ulazak kineske kompanije u "Farmland".

- Smatramo da će najavljene investicije i proširenje proizvodnje značajno pomoći i razvoju ukupnog agrarnog sektora u Srpskoj - istakli su u ministarstvu.

Radnici

Kineski investitori planiraju da u "Farmlandu" povećaju broj radnika sa trenutnih 48. Osim preuzimanja ove farme, investitori iz Kine namjeravaju u RS da realizuju i niz drugih značajnih investicija koje bi trebalo da doprinesu privrednom razvoju.

Novcem od prodaje "Farmlanda" biće

- očišćena sva dugovanja

- proširena proizvodnja

- zaposleni novi radnici

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana