Eksponati čuvani vijekovima ugledali svjetlost dana

Srna
Eksponati čuvani vijekovima ugledali svjetlost dana

BANjALUKA - Otvaranje Muzeja manastira Gomionica značajno je za cijelu Republiku Srpsku, a ne samo za ovaj hram i Banjaluku, rekla je ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić.

- Postavka u ovom muzeju, “Kočićeva škola”, sabira najznačajnija djela i svu zaostavštinu manastira, ikone, freske, rukopise i štampane knjige od 16. do 19. vijeka - rekla je Trivićeva juče u manastiru Gomionica kod Banjaluke nakon svečanog osveštavanja i otvaranja manastirske muzejske postavke.

Ona je istakla da je muzej rezultat dugogodišnjeg i posvećenog rada stručnjaka Muzeja Republike Srpske, Akademije nauka i umjetnosti i Republičkog sekretarijata za vjere.

Iguman manastira Gomionica Metodije rekao je da manastir ima prve pisane tragove iz 1540. godine, iako je postojao i mnogo prije toga.

- Danas su na svjetlost dana izašli manastirski eksponati koji su vijekovima čuvani po raznoraznim monaškim prostorijama - dodao je iguman Metodije.

Direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović je rekao da je otvaranja Muzeja manastira Gomionica organizovano povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

- Nastavlja se rad i na velikoj foto-monografiji i na biblioteci, tako da ćemo u ovom manastiru na području Banjaluke imati i duhovno i veliko kulturno sjedište - dodao je Davidović.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić ocijenio je da je manastir Gomionica nacionalno blago, jer je tolike vijekove preživio pod različitim okupacijama, ratovima, ustancima, a više puta je i spaljivan i iseljivan. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana