Експонати чувани вијековима угледали свјетлост дана

Срна
Експонати чувани вијековима угледали свјетлост дана

БАЊАЛУКА - Отварање Музеја манастира Гомионица значајно је за цијелу Републику Српску, а не само за овај храм и Бањалуку, рекла је министар просвјете и културе РС Наталија Тривић.

- Поставка у овом музеју, “Кочићева школа”, сабира најзначајнија дјела и сву заоставштину манастира, иконе, фреске, рукописе и штампане књиге од 16. до 19. вијека - рекла је Тривићева јуче у манастиру Гомионица код Бањалуке након свечаног освештавања и отварања манастирске музејске поставке.

Она је истакла да је музеј резултат дугогодишњег и посвећеног рада стручњака Музеја Републике Српске, Академије наука и умјетности и Републичког секретаријата за вјере.

Игуман манастира Гомионица Методије рекао је да манастир има прве писане трагове из 1540. године, иако је постојао и много прије тога.

- Данас су на свјетлост дана изашли манастирски експонати који су вијековима чувани по разноразним монашким просторијама - додао је игуман Методије.

Директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић је рекао да је отварања Музеја манастира Гомионица организовано поводом 800 година самосталности Српске православне цркве.

- Наставља се рад и на великој фото-монографији и на библиотеци, тако да ћемо у овом манастиру на подручју Бањалуке имати и духовно и велико културно сједиште - додао је Давидовић.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић оцијенио је да је манастир Гомионица национално благо, јер је толике вијекове преживио под различитим окупацијама, ратовима, устанцима, а више пута је и спаљиван и исељиван. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана