Držana konferencija o zaštiti imovine u FBiH

Srna
Foto: srna

NOVI SAD - U Novom Sadu danas je održana konferencija na temu zaštite imovinskih prava Srba u Federaciji BiH (FBiH), koju je organizovao pokrajinski Fond za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu.

Direktor Fonda Duško Ćutilo istakao je izuzetan značaj teme zaštite imovine Srba u FBiH.

 "Današnja konferencija posvećena je razgovoru sa udruženjima Srba na teritoriji Srbije čiji članovi vode porijeklo iz Republike Srpske i FBiH, kako bi se oni upoznali o procesu registracije imovine, ali i sa svim drugim pitanjima kad se radi o njenoj zaštiti", rekao je Ćutilo medijima prije početka konferencije održane u Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine.

On je naveo da današnjem skupu prisustvuje veliki broj predstavnika institucija iz Srpske i Srbije koji su pomogli da se tema zaštite imovine Srba u FBiH nađe u žiži javnosti: Ćutilo je konstatovao da se mora brzo raditi na procedurama zaštite imovine Srba, jer ukoliko se na vrijeme ne reaguje, vrlo lako se bez nje može i ostati. Vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije Arno Gujon rekao je da se u FBiH se trenutno vodi proces usklađivanja zemljišnih knjiga i katastra.

"Tokom tog procesa postoji rizik da nosioci prava ostanu bez imovine, a da o tome nisu čak ni obavešteni. To se dešava jer informacije o toku procesa ne dostavljaju lično zainteresovanom licu, nego to objave u dnevnim novinama ili službenom listu", istakao je Arno.

Zato je, prema njegovim riječima, prije dva mjeseca pokrenuta kampanja informisanja Srba o ovim procesima.

"Cilj je da kad Srbi saznaju šta se dešava s njihovom imovinom stupe u kontakt sa nadležnim institucijama kako bi se zaustavilo njeno oduzimanje. U kampanji smo došli do imena brojnih Srba iz dijaspore čija je imovina ostala u FBiH. Za dva mjeseca javilo nam se više od 3.200 ljudi iz dijaspore čija je imovina ostala u tom entitetu", rekao je Gujon.

 Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da su imovinska prava svuda u svijetu neprikosnovena, osim u FBiH.

"U FBiH nikako da prodre činjenica da svaki pojedinac ima neprikosnoveno pravo na svoju imovinu. U FBiH u procesu usklađivanja zemljišnih knjiga i katastra su se opredijelili za jedan model koji je prosto nevjerovatan kad su u pitanju korisnici prava na imovinu", rekao je Cicović.

On je objasnio da proces usklađivanja zemljišnih knjiga i katastra u FBiH teče potpuno netransparentno.

"Oni poziv na pregled i uvid zemljišta ne šalju lično, nego preko Službenog glasnika FBiH i lokalnih medija, koji nisu dostupni izbjeglim i raseljenim licima iz FBiH. Zato je Vlada Republike Srpske zadužila Republičku upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove da obezbijedi besplatnu stručnu i pravnu pomoć izbjeglim i raseljenim licima iz FBiH u vezi sa njihovom imovinom", rekao je Cicović.

On je podsjetio da kancelarije za pravnu pomoć postoje u Banjaluci, Bijeljini, Mrkonjić Gradu, Nevesinju, Istočnom Sarajevu i Zvorniku, a građani se mogu javiti u bilo koju područnu jedinicu RUGIPP-a, ostaviti svoje podatke i kontaktiraće ih pravnici.

Predstavnicima medija obratili su se i Vladimir Cucić, komesar za izbjeglice i migracije Srbije, Milimir Vujadinović, predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Srbije i Đorđe Radanović, koordinator rada kancelarija za stručnu pravnu pomoć izbjeglim, raseljenim i drugim licima iz FBiH.

Zajednička kampanja Republike Srpske i Srbije na očuvanju imovine Srba u Federaciji BiH ima za cilj da obavijesti što više njih u Srbiji, Srpskoj, kao i širom svijeta o postupku usklađivanja podataka o nepokretnostima katastra i zemljišnih knjiga.

Procjenjuje se da 400.000 Srba posjeduje imovinu u Federaciji BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana