Држана конференција о заштити имовине у ФБиХ

Срна
Foto: срна

НОВИ САД - У Новом Саду данас је одржана конференција на тему заштите имовинских права Срба у Федерацији БиХ (ФБиХ), коју је организовао покрајински Фонд за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону.

Директор Фонда Душко Ћутило истакао је изузетан значај теме заштите имовине Срба у ФБиХ.

 "Данашња конференција посвећена је разговору са удружењима Срба на територији Србије чији чланови воде поријекло из Републике Српске и ФБиХ, како би се они упознали о процесу регистрације имовине, али и са свим другим питањима кад се ради о њеној заштити", рекао је Ћутило медијима прије почетка конференције одржане у Великој сали Скупштине АП Војводине.

Он је навео да данашњем скупу присуствује велики број представника институција из Српске и Србије који су помогли да се тема заштите имовине Срба у ФБиХ нађе у жижи јавности: Ћутило је констатовао да се мора брзо радити на процедурама заштите имовине Срба, јер уколико се на вријеме не реагује, врло лако се без ње може и остати. Вршилац дужности директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону у Министарству спољних послова Републике Србије Арно Гујон рекао је да се у ФБиХ се тренутно води процес усклађивања земљишних књига и катастра.

"Током тог процеса постоји ризик да носиоци права остану без имовине, а да о томе нису чак ни обавештени. То се дешава јер информације о току процеса не достављају лично заинтересованом лицу, него то објаве у дневним новинама или службеном листу", истакао је Арно.

Зато је, према његовим ријечима, прије два мјесеца покренута кампања информисања Срба о овим процесима.

"Циљ је да кад Срби сазнају шта се дешава с њиховом имовином ступе у контакт са надлежним институцијама како би се зауставило њено одузимање. У кампањи смо дошли до имена бројних Срба из дијаспоре чија је имовина остала у ФБиХ. За два мјесеца јавило нам се више од 3.200 људи из дијаспоре чија је имовина остала у том ентитету", рекао је Гујон.

 Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да су имовинска права свуда у свијету неприкосновена, осим у ФБиХ.

"У ФБиХ никако да продре чињеница да сваки појединац има неприкосновено право на своју имовину. У ФБиХ у процесу усклађивања земљишних књига и катастра су се опредијелили за један модел који је просто невјероватан кад су у питању корисници права на имовину", рекао је Цицовић.

Он је објаснио да процес усклађивања земљишних књига и катастра у ФБиХ тече потпуно нетранспарентно.

"Они позив на преглед и увид земљишта не шаљу лично, него преко Службеног гласника ФБиХ и локалних медија, који нису доступни избјеглим и расељеним лицима из ФБиХ. Зато је Влада Републике Српске задужила Републичку управу за геодетске и имовинско-правне послове да обезбиједи бесплатну стручну и правну помоћ избјеглим и расељеним лицима из ФБиХ у вези са њиховом имовином", рекао је Цицовић.

Он је подсјетио да канцеларије за правну помоћ постоје у Бањалуци, Бијељини, Мркоњић Граду, Невесињу, Источном Сарајеву и Зворнику, а грађани се могу јавити у било коју подручну јединицу РУГИПП-а, оставити своје податке и контактираће их правници.

Представницима медија обратили су се и Владимир Цуцић, комесар за избјеглице и миграције Србије, Милимир Вујадиновић, предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Србије и Ђорђе Радановић, координатор рада канцеларија за стручну правну помоћ избјеглим, расељеним и другим лицима из ФБиХ.

Заједничка кампања Републике Српске и Србије на очувању имовине Срба у Федерацији БиХ има за циљ да обавијести што више њих у Србији, Српској, као и широм свијета о поступку усклађивања података о непокретностима катастра и земљишних књига.

Процјењује се да 400.000 Срба посједује имовину у Федерацији БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана