Drvar i Bosansko Grahovo čekaju izlaz iz agonije

M. L.
Drvar i Bosansko Grahovo čekaju izlaz iz agonije

DRVAR, BOSANSKO GRAHOVO - Skupština Livanjskog kantona raspravljaće danas o nelegalno dovezenom i skladištenom otpadu u Drvaru i Bosanskom Grahovu, a čelnici ove dvije opštine sa većinskim srpskim stanovništvom nadaju se da će nakon više od mjesec dana agonije otpad konačno biti sklonjen sa njihove teritorije.

Potpredsjednica Skupštine Livanjskog kantona Dragana Damjanović, na čiju inicijativu je ova tačka uvrštena na dnevni red, rekla je za “Glas Srpske” da očekuje da će na sjednici dobiti podršku kolega iz druga dva naroda.

- Trenutno je problem u Drvaru i Bosanskom Grahovu, a sutra to može biti bilo koja opština. Niz je pitanja na koja tražimo odgovor, među kojima i ono kako da se sa ove dvije opštine skine etiketa “regionalne deponije”. Tražimo da otpad odmah bude odvezen - istakla je Damjanovićeva.

Dodala je da su na sjednicu, koja je zakazana za 11 časova, pozvani ministar graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoline Livanjskog kantona Hikmet Hodžić, kantonalni inspektor Dubravko Kovačević, kao i načelnici opština Drvar i Bosansko Grahovo.

Načelnica Drvara Dušica Runić potvrdila je “Glasu” da će prisustvovati sjednici, te da očekuje da će se konačno postići dogovor.

- Da postoji pogon za reciklažu do problema ne bi ni došlo. Očekujemo da otpad što prije bude odvezen - rekla je Runićeva, naglasivši da se epidemiološka situacija u ovoj opštini naglo pogoršala.

Prvi čovjek Bosanskog Grahova Milorad Gligić kaže da stanovnici ove opštine i dalje čekaju konkretne poteze nadležnih.

- Nadam se da će problem biti riješen, ali ne očekujem previše od današnje sjednice - rekao je Gligić koji zbog ranije dogovorenih sastanaka neće prisustvovati sjednici.

Firma “Krom reciklaža” uvezla je nekoliko šlepera sumnjivog otpada iz Italije u ove dvije opštine prije više od mjesec dana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana