Drvar i Bihać će prvi prodisati

Milijana Latinović
Drvar i Bihać će prvi prodisati

DRVAR - Firma “Kemeko-BH” iz Lukavca trebalo bi da krajem mjeseca počne da odvozi 400 tona nelegalno deponovanog tekstilnog otpada, a prvi šleperi doći će po smeće u Drvar i Bihać.

Rekao je to za “Glas Srpske” direktor te firme Maid Hadžimujić, naglasivši da samo čekaju da vremenski uslovi budu poboljšani da bi mogli početi da odvoze otpad.

- Nadam se da ćemo od 22. februara početi da odvozimo tekstilni otpad. Obišli smo lokacije u Drvaru, Bosanskom Grahovu, Bihaću, Kiseljaku i Busovači, gdje je istovaren otpad i kada počnemo raditi, prvo idemo u Bihać i Drvar, gdje je i istovareno najviše smeća. Kada počnemo, plan je da u roku od 45 dana sve odvezemo - rekao je Hadžimujić.

Dodao je da su analize završene te da je riječ o tekstilu i vuni te da će nakon odvoza uslijediti priprema za spaljivanje u cementarama.

- Potrebno je to sve samljeti na određenu granulaciju, jer ne može ići onako u kakvom je sada stanju - rekao je Hadžimujić.

Načelnica Drvara Dušica Runić rekla je da mještanima ove zapadnokrajiške opštine ne preostaje ništa više nego da sačekaju i kraj ovoga mjeseca, jer već odavno teče rok izvršenja od 120 dana.

- Navikli smo da je u ovoj zemlji sve u posljednji čas, tako da i u vezi sa uklanjanjem otpada čekamo pet do 12 - poručila je Runićeva i dodala da kada je riječ o istrazi i utvrđivanju odgovornosti u ovom slučaju, iz tužilaštva ima samo informaciju da je sve još u toku.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je krajem decembra prošle godine okončala postupak javne nabavke usluge odvoza i zbrinjavanja nelegalno deponovanog otpada na području ovih opština.

Stotine tona tekstilnog otpada iz Italije u ove opštine polovinom prošle godine uvezla je firma “Krom reciklaža”.

To preduzeće registrovano je na adresu opštine Drvar, Titova 1. Stanovništvo Drvara i Bosanskog Grahova organizovalo je proteste kojima je zaustavilo dalje deponovanje smeća nadomak svojih ognjišta, a uz podršku čelnika lokalnih zajednica počela je borba da otpad bude odvezen iz tih opština.

Novac za uklanjanje i zbrinjavanje otpada je, nakon ranije upućene inicijative Drvara, a po nalogu Vlade FBiH obezbijedio Fond za zaštitu životne sredine Federacije. Iz fonda su ranije naveli da će novac biti operativan nakon što inspekcija sprovede potrebne procedure.

Deponija

Osim u gradskom području zapadnokrajiških opština, tekstilni otpad je istovaren i na lokalnoj deponiji Korita u Bosanskom Grahovu. Na tom mjestu, kako je ranije rekao načelnik opštine Uroš Đuran, nemoguće je utvrditi količinu otpada, s obzirom na to da je velika količina gurnuta u nepristupačne otvore u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana