Дрвар и Бихаћ ће први продисати

Милијана Латиновић
Дрвар и Бихаћ ће први продисати

ДРВАР - Фирма “Кемеко-БХ” из Лукавца требало би да крајем мјесеца почне да одвози 400 тона нелегално депонованог текстилног отпада, а први шлепери доћи ће по смеће у Дрвар и Бихаћ.

Рекао је то за “Глас Српске” директор те фирме Маид Хаџимујић, нагласивши да само чекају да временски услови буду побољшани да би могли почети да одвозе отпад.

- Надам се да ћемо од 22. фебруара почети да одвозимо текстилни отпад. Обишли смо локације у Дрвару, Босанском Грахову, Бихаћу, Кисељаку и Бусовачи, гдје је истоварен отпад и када почнемо радити, прво идемо у Бихаћ и Дрвар, гдје је и истоварено највише смећа. Када почнемо, план је да у року од 45 дана све одвеземо - рекао је Хаџимујић.

Додао је да су анализе завршене те да је ријеч о текстилу и вуни те да ће након одвоза услиједити припрема за спаљивање у цементарама.

- Потребно је то све самљети на одређену гранулацију, јер не може ићи онако у каквом је сада стању - рекао је Хаџимујић.

Начелница Дрвара Душица Рунић рекла је да мјештанима ове западнокрајишке општине не преостаје ништа више него да сачекају и крај овога мјесеца, јер већ одавно тече рок извршења од 120 дана.

- Навикли смо да је у овој земљи све у посљедњи час, тако да и у вези са уклањањем отпада чекамо пет до 12 - поручила је Рунићева и додала да када је ријеч о истрази и утврђивању одговорности у овом случају, из тужилаштва има само информацију да је све још у току.

Федерална управа за инспекцијске послове је крајем децембра прошле године окончала поступак јавне набавке услуге одвоза и збрињавања нелегално депонованог отпада на подручју ових општина.

Стотине тона текстилног отпада из Италије у ове општине половином прошле године увезла је фирма “Кром рециклажа”.

То предузеће регистровано је на адресу општине Дрвар, Титова 1. Становништво Дрвара и Босанског Грахова организовало је протесте којима је зауставило даље депоновање смећа надомак својих огњишта, а уз подршку челника локалних заједница почела је борба да отпад буде одвезен из тих општина.

Новац за уклањање и збрињавање отпада је, након раније упућене иницијативе Дрвара, а по налогу Владе ФБиХ обезбиједио Фонд за заштиту животне средине Федерације. Из фонда су раније навели да ће новац бити оперативан након што инспекција спроведе потребне процедуре.

Депонија

Осим у градском подручју западнокрајишких општина, текстилни отпад је истоварен и на локалној депонији Корита у Босанском Грахову. На том мјесту, како је раније рекао начелник општине Урош Ђуран, немогуће је утврдити количину отпада, с обзиром на то да је велика количина гурнута у неприступачне отворе у земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана