Dragulj stiže kući sa novom medaljom

Dragana Keleč
Dragulj stiže kući sa novom medaljom

Prnjavor - Milica Đukić iz Prnjavora osvojila je bronzanu medalju na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja je održana u Tajlandu čime je nastavila da niže uspjehe sa najvećih svjetskih takmičenja.

Prnjavorska šampionka odmjerila je u dalekoj Aziji znanje sa vršnjacima iz 104 zemlje i još jednom dokazala da je maher za matematiku.

Vijest iz Tajlanda ispunila je srećom dom porodice Đukić u kojem jedva čekaju da Milica stigne sa novom medaljom.

- Presrećan sam. Svaka medalja je potvrda da se trud, znanje i talenat isplate. Moja Milica je uspješna i nema veće sreće za roditelje. Milica radi ono što je ispunjava i pri tom niže sjajne rezultate, što je za sve nas najveća nagrada - ističe ponosni otac Zdravko Đukić.

Prije dvije godine talentovana Prnjavorčanka učestvovala je na Matematičkoj olimpijadi u Kolumbiji, a lani je na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Južnoafričkoj Republici osvojila srebrnu medalju. Drugo mjesto osvojila je i na Balkanskoj olimpijadi u Grčkoj. Matematika je godinama postala dio njenog života, a od sedmog razreda je počela da na takmičenjima ostvaruje briljantne rezultate.

- Iako djeca nižu velike uspjehe, nažalost sami se borimo da im omogućimo da odu na takmičenja i svijetu pokažu svoje znanje. Iskreno se nadam da će se u idućem periodu to promijeniti, jer mladi talenti zaslužuju podršku - kaže Đukić.

Sa Milicom, kojoj je juče uručena medalja, nismo mogli da stupimo u kontakt. Prije odlaska u Tajland pucala je od samopouzdanja, jer su putu prethodile višemjesečne pripreme, ali u privatnoj režiji.

- Bilo bi nam mnogo lakše kad bismo imali nekog profesora da radi s nama. Ovako, moramo sve sami - rekla je Milica koja je u Aziji bila jedini predstavnik RS.

Pored Milice u pojedinačnoj konkurenciji na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Tajlandu bronzu je osvojio i Zlatko Salko Lagumdžija iz Sarajeva. Ekipa iz BiH u kojoj su bili i Demir Papić, Nejra Kurtović, Mirza Arnaut i Adisa Bolić zauzela je 43. mjesto.

Srbija

Matematičari iz Srbije osvojili su četiri medalje na Međunarodnoj olimpijadi iz matematike u Tajlandu.

- Čestitam našim mladim matematičarima! Čestitke i beogradskoj i niškoj matematičkoj gimnaziji! Ponosan sam na vas - napisao je na "Tviter" profilu premijer Srbije Aleksandar Vučić.

 

Najveći uspjesi Milice Đukić

- srebro na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi u Atini

- srebro na na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Južnoafričkoj Republici

- bronza na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Tajlandu

- prvo mjesto na državnom takmičenju u Sarajevu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana