Đapo: Firma koja je uvezla otpad ima rok od mjesec da ga deponuje i spali

Srna
Đapo: Firma koja je uvezla otpad ima rok od mjesec da ga deponuje i spali

SARAJEVO - Firma "Krom reciklaža" Drvar ima rok od mjesec dana da tekstilni otpad koji je deponovan u Bihaću, Busovači, Kiseljaku i Grahovu deponuje na lokaciju Pasijaci i obezbijedi njegovo spaljivanje, rekla je Srni ministar ekologije i turizma FBiH Edita Đapo.

- Federalna inspekcija je prije sedam dana izdala rješenje firmi "Krom reciklaža" da u roku od mjesec dana mora da ukloni otpad i premjesti ga na lokaciju Pasijaci, koja je i navedena u dozvoli za upravljanje otpadom - rekla je Đapo.

On je istakla da su od vlasnika firme "Krom reciklaža" Drvar dobili informaciju da su u toku pregovori sa cementarama i termoelektranama gdje bi tekstil mogao biti spaljen, jer je već recikliran.
- Sačekaćemo mjesec dana da vidimo da li će oni to ispoštovati. Ukoliko to ne učine, mi ćemo to uraditi za njih i ispostaviti im račun - rekla je Đapo.

Ona je navela da Ministarstvo čeka i dozvolu od resornog ministarstva iz Italije za povrat tekstilnog otpada u tu zemlju.
- U rješenju Federalne inspekcije, koje je za nas mjerodavno, piše ili da se vrati otpad u Italiju ili da se ukloni na ekološki prihvatljiv način. Vlasnik firme "Krom reciklaža" Drvar je ocijenio da je isplativije da se otpad spali ovdje u BiH, ali vidjećemo šta će biti - poručila je Đapo.

Preduzeće "Krom reciklaža" iz Drvara, uvezlo je, početkom jula, u BiH ukupno 294.574 kilograma tekstilnog otpada u vrijednosti od 16.125 KM.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana