Budžet Srpske oštećen za 3,3 miliona KM

Anita Janković-Rečević
Budžet Srpske oštećen za 3,3 miliona KM

BANjALUKA - Utaja poreza i doprinosa, zloupotreba službenog položaja i zaključivanje štetnih ugovora najčešća su krivična djela zbog kojih je Poreska uprava RS tokom prošle godine nadležnim tužilaštvima dostavila 27 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje da su oštetili budžet Srpske za 3,3 miliona KM.

U Poreskoj upravi RS navode da je tokom 2019. godine nadležnim tužilaštvima u Srpskoj najviše izvještaja, čak njih 18, podneseno zbog utaje poreza i doprinosa, odnosno zbog sumnje da su odgovorna lica u 15 preduzeća i tri fizička lica utajili 1,85 miliona KM.

- Za ta krivično djelo izvještaji su podneseni protiv odgovornih lica u preduzećima “Goinfo” Banjaluka, “Euro K 2007” Banjaluka, Rukometni klub veterana Prijedor, “Agrocom VD” Srbac, “Klub Aparthotel Vučko” Pale,  “Shop&Go” Bijeljina, “Boden Agrar JS Sema” Banjaluka, “Mald” Gradiška, zatim „Masa” Banjaluka, “Happy planet” Laktaši, “Drvo eksport” Teslić, “Agrotruck” Srbac, “Drvo-impeks” Bijeljina, “K-uni plus” Bijeljina i “Dionis komerc” Banjaluka - naveli su u Poreskoj upravi RS.

Dodali su da su dva izvještaja podnijeli i protiv odgovornih u preduzećima “Malpreh” Banjaluka i “HA-grad” Teslić zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, čime je pričinjena šteta po budžet u iznosu od 41.798 KM.

- Zbog sumnje u nepravilno izdvajanje sredstava dva izvještaja su podnesena i protiv odgovornih u preduzeću “Dva javora” Pale i u Komunalnom preduzeću “Cvrcka” Kneževo, čime je pričinjena šteta u iznosu od pola miliona KM. Takođe, nadležnima je podnijet i izvještaj zbog osnova sumnje da je odgovorno lice u banjalučkom preduzeću “Put” počinilo djelo falsifikovanje ili uništavanje poslovnih knjiga - kazali su u Poreskoj upravi RS.

Dodali su da je lani podnesen i izvještaj protiv odgovornog lica u “Handdž pet” Banjaluka, zbog sumnje u postojanje krivičnog djela zaključenje štetnog ugovora, čime je pričinjena šteta od 53.792 KM. Po jedan izvještaj lani je podnesen i zbog krivičnog djela povrede prava radnika protiv odgovornog lica u preduzeću “Saničani” Prijedor čime je budžet oštećen za 178.472 KM, kao i protiv odgovornog lica u “Metal” Banjaluka, zbog sumnje u zloupotrebu ovlaštenja u privredi, čime je budžet RS oštećen za 650.783 KM.

U Poreskoj upravi RS kažu da su lani nadležnim tužilaštvima podnijeli više izvještaja nego godinu ranije, kao i da je iznos utvrđene štete veći nego u 2018. godini, te da ti podaci svjedoče da je nastavljen intenzivan rad istražilaca Poreske uprave sa ciljem razotkrivanja krivičnih djela.

- Naši inspektori će i u narednom periodu nastaviti intenzivan rad na razotkrivanju krivičnih djela iz oblasti poreza, a čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu RS - rekao je direktor Poreske uprave RS Goran Maričić.

Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić kaže da se komora zalaže za legalnost i podržava samo ona preduzeća koja rade u skladu sa zakonom. 

- Oni koji ne posluju na taj način stvaraju nelojalnu konkurenciju firmama koje rade legalno. Zalažemo se za kvalitetan rad inspekcijskih organa jer na taj način poslovna zajednica osjeća pravnu sigurnost a i novim investitorima, bilo domaćim ili stranim, šalje se poruka da će poslovati u jednom predvidivom sistemu - kazao je Ćorić.

Fizička lica

U Poreskoj upravi RS kažu da su lani nadležnim tužilaštvima podnijeli i izvještaje protiv četiri fizička lica.

- U prošloj godini podnesen je izvještaj Okružnom tužilaštvu Doboj protiv lica Miroslav Tolić, zbog osnova sumnje da je počinilo krivično djelo nedozvoljena trgovina, a izvještaji su podneseni i protiv Nevena Rakića, Irina Viktorovna Isupova i Gojka Jankovića zbog sumnje da su počinili krivično djelo zbog utaje poreza i doprinosa - kazali su u Poreskoj upravi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana