Буџет Српске оштећен за 3,3 милиона КМ

Анита Јанковић-Речевић
Буџет Српске оштећен за 3,3 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Утаја пореза и доприноса, злоупотреба службеног положаја и закључивање штетних уговора најчешћа су кривична дјела због којих је Пореска управа РС током прошле године надлежним тужилаштвима доставила 27 извјештаја против пореских обвезника због сумње да су оштетили буџет Српске за 3,3 милиона КМ.

У Пореској управи РС наводе да је током 2019. године надлежним тужилаштвима у Српској највише извјештаја, чак њих 18, поднесено због утаје пореза и доприноса, односно због сумње да су одговорна лица у 15 предузећа и три физичка лица утајили 1,85 милиона КМ.

- За та кривично дјело извјештаји су поднесени против одговорних лица у предузећима “Гоинфо” Бањалука, “Еуро К 2007” Бањалука, Рукометни клуб ветерана Приједор, “Agrocom VD” Србац, “Клуб Апартхотел Вучко” Пале,  “Shop&Gо” Бијељина, “Боден Аграр ЈС Сема” Бањалука, “Малд” Градишка, затим „Маса” Бањалука, “Happy planet” Лакташи, “Дрво експорт” Теслић, “Агротруцк” Србац, “Дрво-импекс” Бијељина, “К-уни плус” Бијељина и “Дионис комерц” Бањалука - навели су у Пореској управи РС.

Додали су да су два извјештаја поднијели и против одговорних у предузећима “Малпрех” Бањалука и “ХА-град” Теслић због сумње у злоупотребу службеног положаја или овлаштења, чиме је причињена штета по буџет у износу од 41.798 КМ.

- Због сумње у неправилно издвајање средстава два извјештаја су поднесена и против одговорних у предузећу “Два јавора” Пале и у Комуналном предузећу “Цврцка” Кнежево, чиме је причињена штета у износу од пола милиона КМ. Такође, надлежнима је поднијет и извјештај због основа сумње да је одговорно лице у бањалучком предузећу “Пут” починило дјело фалсификовање или уништавање пословних књига - казали су у Пореској управи РС.

Додали су да је лани поднесен и извјештај против одговорног лица у “Хандџ пет” Бањалука, због сумње у постојање кривичног дјела закључење штетног уговора, чиме је причињена штета од 53.792 КМ. По један извјештај лани је поднесен и због кривичног дјела повреде права радника против одговорног лица у предузећу “Саничани” Приједор чиме је буџет оштећен за 178.472 КМ, као и против одговорног лица у “Метал” Бањалука, због сумње у злоупотребу овлаштења у привреди, чиме је буџет РС оштећен за 650.783 КМ.

У Пореској управи РС кажу да су лани надлежним тужилаштвима поднијели више извјештаја него годину раније, као и да је износ утврђене штете већи него у 2018. години, те да ти подаци свједоче да је настављен интензиван рад истражилаца Пореске управе са циљем разоткривања кривичних дјела.

- Наши инспектори ће и у наредном периоду наставити интензиван рад на разоткривању кривичних дјела из области пореза, а чијим чињењем се наноси штета буџету РС - рекао је директор Пореске управе РС Горан Маричић.

Директор Привредне коморе РС Перо Ћорић каже да се комора залаже за легалност и подржава само она предузећа која раде у складу са законом. 

- Они који не послују на тај начин стварају нелојалну конкуренцију фирмама које раде легално. Залажемо се за квалитетан рад инспекцијских органа јер на тај начин пословна заједница осјећа правну сигурност а и новим инвеститорима, било домаћим или страним, шаље се порука да ће пословати у једном предвидивом систему - казао је Ћорић.

Физичка лица

У Пореској управи РС кажу да су лани надлежним тужилаштвима поднијели и извјештаје против четири физичка лица.

- У прошлој години поднесен је извјештај Окружном тужилаштву Добој против лица Мирослав Толић, због основа сумње да је починило кривично дјело недозвољена трговина, а извјештаји су поднесени и против Невена Ракића, Ирина Викторовна Исупова и Гојка Јанковића због сумње да су починили кривично дјело због утаје пореза и доприноса - казали су у Пореској управи. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана