Boračka organizacija opštine Mrkonjić Grad: Puhalo da se izvini porodicama poklanih Srba

Srna
Boračka organizacija opštine Mrkonjić Grad: Puhalo da se izvini porodicama poklanih Srba

MRKONjIĆ GRAD - Boračka organizacija opštine Mrkonjić Grad saopštila je da bi Srđan Puhalo, ako ima malo časti i obraza, trebao da se informiše o vjerodostojnim podacima o mrkonjićkoj masovnoj grobnici i izvini se javno porodicama poklanih Srba.

Iz opštinske Boračke organizacije, u reagovanju na Puhalov tekst pod naslovom “Da li je masovna grobnica u Mrkonjić Gradu prava masovna grobnica”, koji je juče objavljen na internet stranici “Analiziraj.ba”, ističu da su Puhalove informacije netačne i zlonamjerne.

U saopštenju se podsjeća da je masovna grobnica u Mrkonjić Gradu nastala kao posljedica okupacije ove opštine u proteklom ratu od vojske Hrvatske i da je tokom te agresije počinjen zločin tako što su na zvjerski način ubijani civili i vojni zarobljenici.

“Obdukcijom žrtava je utvrđeno da su smrti nastupale odsijecanjem glava sjekirom, klanjem, udarcima tupim predmetom i drugim metodama koje su na zvjerski način usavršene u logoru Jasenovac”, navodi se u saopštenju.

Iz Boračke organizacije Mrkonjić Grad naglašavaju da “ovo podmetanje od bjelosvjetskih plaćenika da se radi o asanaciji terena, predstavlja ponovno klanje zaklanih”.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević istakao je u reagovanju na objavljeni tekst, da je drskost i pomisliti na osporavanje ratnih zločina nad Srbima u ovoj opštini u proteklom ratu i da o njihovom stradanju svjedoče činjenice.

“S obzirom na to da su ratni zločini nad Srbima u Mrkonjić Gradu već decenijama predmet osporavanja i licitacije od određenih pojedinaca i organizacija, osjećam dužnost da odgovorim stvarnim činjenicama”, naveo je Vođević.

On je podsjetio da je u jesen 1995. godine, tokom i nakon vojne operacije “Južni potez”, koju su na teritoriji Republike Srpske i opštine Mrkonjić Grad sprovele snage Hrvatske vojske i takozvanog Hrvatskog vijeća odbrane, uz sadejstvo takozvane Armije BiH, stradale 364 osobe, od kojih 137 civila i 224 vojnika Vojske Republike Srpske i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/.

“Od tog broja 181 osoba je pronađena u masovnoj grobnici na pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu, u kojoj su otkrivena tijela 81 civila i 97 pripadnika Vojske Republike Srpske i tri pripadnika MUP-a”, rekao je on.

Vođević je napomenuo da Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica posjeduje spisak i tačan broj svih ubijenih, kao i načini njihovog stradanja.

On je naglasio da je osim civilnih i vojnih žrtava, Mrkonjić Grad tokom i nakon agresije u potpunosti devastiran i opljačkan, te da pričinjena šteta na privrednim objektima, ustanovama, hotelsko-ugostiteljskim objektima, kulturno-istorijskim spomenicima i domaćinstvima iznosi 679.517.503 KM i da za sve te zločine i pljačku niko nikada nije odgovarao.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana