Борачка организација општине Мркоњић Град: Пухало да се извини породицама покланих Срба

Срна
Борачка организација општине Мркоњић Град: Пухало да се извини породицама покланих Срба

МРКОЊИЋ ГРАД - Борачка организација општине Мркоњић Град саопштила је да би Срђан Пухало, ако има мало части и образа, требао да се информише о вјеродостојним подацима о мркоњићкој масовној гробници и извини се јавно породицама покланих Срба.

Из општинске Борачке организације, у реаговању на Пухалов текст под насловом “Да ли је масовна гробница у Мркоњић Граду права масовна гробница”, који је јуче објављен на интернет страници “Analiziraj.ba”, истичу да су Пухалове информације нетачне и злонамјерне.

У саопштењу се подсјећа да је масовна гробница у Мркоњић Граду настала као посљедица окупације ове општине у протеклом рату од војске Хрватске и да је током те агресије почињен злочин тако што су на звјерски начин убијани цивили и војни заробљеници.

“Обдукцијом жртава је утврђено да су смрти наступале одсијецањем глава сјекиром, клањем, ударцима тупим предметом и другим методама које су на звјерски начин усавршене у логору Јасеновац”, наводи се у саопштењу.

Из Борачке организације Мркоњић Град наглашавају да “ово подметање од бјелосвјетских плаћеника да се ради о асанацији терена, представља поновно клање закланих”.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић истакао је у реаговању на објављени текст, да је дрскост и помислити на оспоравање ратних злочина над Србима у овој општини у протеклом рату и да о њиховом страдању свједоче чињенице.

“С обзиром на то да су ратни злочини над Србима у Мркоњић Граду већ деценијама предмет оспоравања и лицитације од одређених појединаца и организација, осјећам дужност да одговорим стварним чињеницама”, навео је Вођевић.

Он је подсјетио да је у јесен 1995. године, током и након војне операције “Јужни потез”, коју су на територији Републике Српске и општине Мркоњић Град спровеле снаге Хрватске војске и такозваног Хрватског вијећа одбране, уз садејство такозване Армије БиХ, страдале 364 особе, од којих 137 цивила и 224 војника Војске Републике Српске и припадника Министарства унутрашњих послова /МУП/.

“Од тог броја 181 особа је пронађена у масовној гробници на православном гробљу у Мркоњић Граду, у којој су откривена тијела 81 цивила и 97 припадника Војске Републике Српске и три припадника МУП-а”, рекао је он.

Вођевић је напоменуо да Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица посједује списак и тачан број свих убијених, као и начини њиховог страдања.

Он је нагласио да је осим цивилних и војних жртава, Мркоњић Град током и након агресије у потпуности девастиран и опљачкан, те да причињена штета на привредним објектима, установама, хотелско-угоститељским објектима, културно-историјским споменицима и домаћинствима износи 679.517.503 КМ и да за све те злочине и пљачку нико никада није одговарао.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана