Bolovanja koče proizvodnju i gomilaju gubitke

Milijana Latinović
Bolovanja koče proizvodnju i gomilaju gubitke

BANjALUKA - Više od deset odsto zaposlenih u Republici Srpskoj trenutno je na bolovanju, dobrim dijelom i zbog zaraze virusom korona ili zbog kontakta sa pozitivnim licem, zbog čega, ističu poslodavci, ne mogu stići da ispune planove proizvodnje, a i finansijski gubici se gomilaju iz dana u dan.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić ističe za “Glas Srpske” da je lani u ovom periodu na bolovanju bilo oko pet odsto zaposlenih.

- Propisi koji su na snazi, a koji podrazumijevaju da svaki građanin čim osjeti bilo koji simptom koji upućuje na virus korona treba da se izoluje kod kuće i javi ljekaru, a potom mu se otvara bolovanje, doprinijeli su da firme ne postanu klasteri i to je dobro. S druge strane, iz dana u dan je sve više zaraženih, sve više bolovanja zbog kontakata i to stvara probleme - kazao je Trivić. Imajući u vidu činjenicu da je uglavnom riječ o bolovanjima koja traju kraće od mjesec, troškovi odsustva radnika sa posla idu na teret poslodavca.

- Imamo dupli problem, povećane troškove i probleme sa ispunjenjem obaveza prema kupcima - rekao je Trivić, dodavši da osim čekanja da sve ovo prođe i pridržavanja mjera nema drugog izlaza. Naglasio je da je najvažnije od svega da postoji korektan odnos između radnika i poslodavaca i da se bolovanja ne zloupotrebljavaju, jer ako do toga dođe, nastao bi kolaps. Trivić ističe da se osam i po mjeseci, koliko traje pandemija, poslodavci svim silama trude da ne otpuštaju radnike i ne smanjuju plate, ali da je budućnost veoma neizvjesna.

- Niko ne može garantovati kako će biti u budućnosti, postoje sektori koji su ugroženi i prijeti im zatvaranje, poput ugostitelja i preduzeća iz oblasti saobraćaja - upozorio je Trivić.

Da je situacija i te kako komplikovana saglasan je i vlasnik Fabrike obuće “Sanino” iz Dervente Radovan Pazurević, koji kaže da je više od 20 odsto radnika tog preduzeća trenutno na bolovanju zbog zaraze koronom ili kontakta sa zaraženim osobama.

- Situacija je veoma složena, neprestano se sve veći broj radnika javlja da nisu u mogućnosti da dođu na posao zbog simptoma gripa i korone. S druge strane, potražnja za modnom obućom je veoma pala, prodaje se uglavnom vojna i zaštitna obuća, a nije se lako preorijentisati, tako da smo u velikim problemima - rekao je Pazurević.

Prema uputstvima Instituta za javno zdravstvo RS, osoba koja ima samo jedan simptom, na primjer, ako izgubi čulo ukusa i mirisa, a nema temperaturu, ostaće kod kuće i neće biti testirana, ali će se smatrati kao moguć slučaj zaraze virusom korona. Njeno zdravstveno stanje se prati i u slučaju pogoršanja kliničke slike biće upućena na pregled. Takve osobe se evidentiraju kao mogući slučajevi zaraze i mogu otvoriti bolovanje. U banjalučkom Domu zdravlja pojašnjavaju da pacijenti koji imaju određene zdravstvene tegobe treba da se jave telefonom u ambulantu porodične medicine gdje su registrovani. Ukoliko zdravstveni radnik procijeni da pacijent može dobiti zdravstvenu zaštitu u toj ambulanti, zakazuje mu se pregled kod porodičnog ljekara, koji nakon obavljenog pregleda reguliše bolovanje ukoliko postoji indikacija za to i izdaje obavještenje poslodavcu.

- Ukoliko pacijent tokom telefonske konsultacije navodi da ima simptome koji zahtijevaju pregled u ARI ambulanti, medicinska sestra informiše pacijenta o tome. Na osnovu evidencije pregleda pacijenta u ARI ambulanti porodični doktor reguliše bolovanje. Porodični doktor evidentira sve telefonske konsultacije u elektronski karton pacijenta, što je od velike pomoći prilikom utvrđivanja datuma početka bolovanja - pojasnili su za “Glas Srpske” u banjalučkom Domu zdravlja. Dodali su da se evidencija o pacijentima pozitivnim na virus korona, kao i o kontaktima redovno ažurira i na osnovu nje porodični ljekari regulišu bolovanja.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS podsjećaju da za bolovanja do 30 dana platu radnicima isplaćuje poslodavac u rasponu od 70 do 90 odsto u skladu sa opštim aktima poslodavca, bilo da je u pitanju korona ili bilo koje drugo oboljenje.

- Za bolovanja duža od 30 dana neto platu nadoknađuje Fond, i to 70 odsto neto plate, osim u slučajevima zaraznih bolesti, kao što je slučaj sa koronom, te bolovanja prouzrokovanog transplantacijom, kada nadoknađujemo 90 odsto neto plate - istakli su u Fondu zdravstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana