Боловања коче производњу и гомилају губитке

Милијана Латиновић
Боловања коче производњу и гомилају губитке

БАЊАЛУКА - Више од десет одсто запослених у Републици Српској тренутно је на боловању, добрим дијелом и због заразе вирусом корона или због контакта са позитивним лицем, због чега, истичу послодавци, не могу стићи да испуне планове производње, а и финансијски губици се гомилају из дана у дан.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић истиче за “Глас Српске” да је лани у овом периоду на боловању било око пет одсто запослених.

- Прописи који су на снази, а који подразумијевају да сваки грађанин чим осјети било који симптом који упућује на вирус корона треба да се изолује код куће и јави љекару, а потом му се отвара боловање, допринијели су да фирме не постану кластери и то је добро. С друге стране, из дана у дан је све више заражених, све више боловања због контаката и то ствара проблеме - казао је Тривић. Имајући у виду чињеницу да је углавном ријеч о боловањима која трају краће од мјесец, трошкови одсуства радника са посла иду на терет послодавца.

- Имамо дупли проблем, повећане трошкове и проблеме са испуњењем обавеза према купцима - рекао је Тривић, додавши да осим чекања да све ово прође и придржавања мјера нема другог излаза. Нагласио је да је најважније од свега да постоји коректан однос између радника и послодаваца и да се боловања не злоупотребљавају, јер ако до тога дође, настао би колапс. Тривић истиче да се осам и по мјесеци, колико траје пандемија, послодавци свим силама труде да не отпуштају раднике и не смањују плате, али да је будућност веома неизвјесна.

- Нико не може гарантовати како ће бити у будућности, постоје сектори који су угрожени и пријети им затварање, попут угоститеља и предузећа из области саобраћаја - упозорио је Тривић.

Да је ситуација и те како компликована сагласан је и власник Фабрике обуће “Санино” из Дервенте Радован Пазуревић, који каже да је више од 20 одсто радника тог предузећа тренутно на боловању због заразе короном или контакта са зараженим особама.

- Ситуација је веома сложена, непрестано се све већи број радника јавља да нису у могућности да дођу на посао због симптома грипа и короне. С друге стране, потражња за модном обућом је веома пала, продаје се углавном војна и заштитна обућа, а није се лако преоријентисати, тако да смо у великим проблемима - рекао је Пазуревић.

Према упутствима Института за јавно здравство РС, особа која има само један симптом, на примјер, ако изгуби чуло укуса и мириса, а нема температуру, остаће код куће и неће бити тестирана, али ће се сматрати као могућ случај заразе вирусом корона. Њено здравствено стање се прати и у случају погоршања клиничке слике биће упућена на преглед. Такве особе се евидентирају као могући случајеви заразе и могу отворити боловање. У бањалучком Дому здравља појашњавају да пацијенти који имају одређене здравствене тегобе треба да се јаве телефоном у амбуланту породичне медицине гдје су регистровани. Уколико здравствени радник процијени да пацијент може добити здравствену заштиту у тој амбуланти, заказује му се преглед код породичног љекара, који након обављеног прегледа регулише боловање уколико постоји индикација за то и издаје обавјештење послодавцу.

- Уколико пацијент током телефонске консултације наводи да има симптоме који захтијевају преглед у АРИ амбуланти, медицинска сестра информише пацијента о томе. На основу евиденције прегледа пацијента у АРИ амбуланти породични доктор регулише боловање. Породични доктор евидентира све телефонске консултације у електронски картон пацијента, што је од велике помоћи приликом утврђивања датума почетка боловања - појаснили су за “Глас Српске” у бањалучком Дому здравља. Додали су да се евиденција о пацијентима позитивним на вирус корона, као и о контактима редовно ажурира и на основу ње породични љекари регулишу боловања.

У Фонду здравственог осигурања РС подсјећају да за боловања до 30 дана плату радницима исплаћује послодавац у распону од 70 до 90 одсто у складу са општим актима послодавца, било да је у питању корона или било које друго обољење.

- За боловања дужа од 30 дана нето плату надокнађује Фонд, и то 70 одсто нето плате, осим у случајевима заразних болести, као што је случај са короном, те боловања проузрокованог трансплантацијом, када надокнађујемо 90 одсто нето плате - истакли су у Фонду здравства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана