Bez vode, ljekara i mobilne mreže - realna slika života Srba u Livanjskom polju

Srna
Bez vode, ljekara i mobilne mreže - realna slika života Srba u Livanjskom polju

LIVNO - Problem putne infrastrukture, kao i nedostatak vode i mobilne mreže imaju i srpska povratnička sela u Livnu, rečeno je Srni u Udruženju "Ognjište" Gubin, iz kojeg apeluju da institucije Republike Srpske, Srbije i BiH pomognu Srbima povratnicima.

Loša putna infrastruktura je i u srpskim selima u Livanjskom polju gdje su se stariji povratnici ipak vratili na svoja ognjišta, a u ovom udruženju objašnjavaju da su putevi u srpskim selima, zapravo, makadamski.

"Do Livna iz naših sela putujemo oko 40 kilometara. U našim selima nemamo prodavnicu, ljekara, vodu, u pojedinim dijelovima nema ni mreže za mobilni telefon. To je zaista realna slika života u selima u Livanjskom polju", navode u Udruženju.

Ništa bolja situacija nije ni u Bosanskom Grahovu, a do sela Tiškovac, koje se nalazi na samoj granici sa Hrvatskom, teško je doći, pogotovo u zimskim uslovima kada zbog snijega danima ostaje odsječeno od svijeta.

Sela Trubar, Očijevo, Cvijetnić, Boboljusci, koja su prije Dejtonskog mirovnog sporazuma pripadala opštini Drvar, a danas Bihaću, gotovo su potpuno zaboravljena i do njih je u zimskim uslovima zapravo i nemoguće doći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana