Bez posla 1.500 djece poginulih boraca

Dragana Orlović
Bez posla 1.500 djece poginulih boraca

BANjALUKA - U Republici Srpskoj zaposlenje trenutno traži gotovo 1.500 djece poginulih boraca, među kojima je 93 sa visokom stručnom spremom, pokazuju najnoviji podaci Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Iako je posljednjih devet godina posao uspjelo dobiti njih 2.190, i dalje je veliki broj onih koji čekaju na radna mjesta.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić istakao je za “Glas Srpske” da je u martu 2012. godine bez posla bilo 3.687 mladih čiji su očevi živote dali za Republiku Srpsku, dok je u martu ove godine taj broj iznosio 1.497.

- Najteže do posla dolaze niskokvalifikovani radnici, jer je mali broj firmi koje su zainteresovane da ih angažuju - navodi Lazić.

Kada je riječ o mladima sa visokom stručnom spremom, oni uglavnom, kako kaže Lazić, pripravnički staž odrađuju u službama gradskih uprava, filijalama Poreske uprave i ministarstvima.

Lazić navodi da je akcioni program zapošljavanja bio otvoren do 5. jula ove godine, u okviru kojeg su se javile razne firme koje traže da zaposle oko 50 radnika iz ove kategorije.

- Taj rok biće prolongiran do 31. decembra, da bi što više djece palih boraca dobilo šansu za zaposlenje - rekao je Lazić.

Lazić podsjeća da je 2016. godine upravo na zahtjev njihove organizacije u program zapošljavanja djece poginulih boraca uvrštena komponenta pripravničkog staža sa visokom stručnom spremom, da bi mladi stekli radno iskustvo i položili stručni ispit, odnosno, da bi što lakše došli do zaposlenja.

- Svi zajedno moramo učiniti maksimalne napore da bismo što prije zaposlili ovu djecu - poručio je Lazić.

I opštinske organizacije širom Srpske bore se da bi obezbijedili što bolji status djeci poginulih boraca. Predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Novi Grad Marija Lajšić kaže da će i ove godine njihov prioritet u radu biti zapošljavanje te kategorije stanovništva.

- Pratićemo i aktivnosti u vezi sa programom stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca po ponovljenom javnom pozivu iz prošle godine - rekla je Lajšićeva.

Prema njenim riječima, organizacija pomaže svojim članovima u skladu sa mogućnostima koje su skromne, istakavši da je za njihov rad iz opštinskog budžeta ove godine planirano 24.600 maraka.

- Prije dvije godine usvojili smo odluku na osnovu koje dodjeljujemo jednokratnu pomoć nezaposlenoj djeci poginulih boraca. Osim toga jednokratnu pomoć obezbjeđujemo i za članove porodice za liječenje, ukoliko je potrebno - rekla je Lajšićeva.

Pripravnici

Prema podacima Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS, u periodu od 2016. do 2020. godine odobreno je zapošljavanje 808 djece poginulih boraca u svojstvu pripravnika i to za 738 sa visokom stručnom spremom i 70 sa srednjom školom.

- Od tog broja zaposleno je njih ukupno 612, a za šta su isplaćena oko 5,4 miliona maraka - navode u ministarstvu, gdje podsjećaju da se poslodavcima za ovo zapošljavanje isplaćuju bruto plate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana